Farligt vara utan brandmän

Bristen på deltidsbrandmän är allvarlig – kommunerna måste säkra rekryteringen till alla stationer.

ANNONS
|

Det är brist på deltidsbrandmän på flera räddningstjänststationer i Bohuslän. Räddningstjänsterna har svårt att rekrytera deltidsanställda och i Munkedal saknar man fyra deltidare.

Kommunerna har all anledning att fundera över hur systemet med deltidsbrandmän ska kunna upprätthållas i framtiden. Räddningschefen i Tanum, Gunnar Ohlén, konstaterar i torsdagens tidning att det blir svårare att hitta personer som kan ställa upp och komma till stationen med kort varsel.

Det har skett en förändring i de små samhällena, färre personer arbetar på den plats där man bor, påpekar Henrik Därnemyr, räddningschef i Norra Älvsborg. Därför minskar antalet personer som skulle kunna ställa upp och arbeta som deltidsbrandman.

ANNONS

Men även medborgarna i de mindre orterna och på landsbygden behöver ju räddningstjänstens insatser. Oftast har deltidsbrandmän rekryterats från privata företag. De företagen gör verkligen en samhällsgärning, när de tillåter anställda att åka iväg på utryckningar med kort varsel. Tyvärr kan man nog anta att det blir färre och färre företag på mindre orter som med kort varsel kan vara utan personal på detta sätt. Näringslivsstrukturerna förändras och företagen har allt mer slimmade organisationer.

Kommunerna måste därför börja fundera på lösningar som kan trygga personalförsörjningen till även de mindre stationerna. En sådan lösning är att man börjar rekrytera deltidsbrandmän från den kommunala organisationen. Det finns säkert olika lösningar man kan pröva med kombinationsanställningar i både kommunal verksamhet och i räddningstjänsten.

Men, som operative chefen Magnus Lagrell påpekar, har ju deltidsbrandmän också en kompetens som företag kan dra nytta av, när det gäller brand och säkerhet. Olyckor kan ju ske i alla verksamheter, och då borde det vara en fördel att man har anställda som vet att agera rätt när liv är i fara.

Kommunernas beredskap för att trygga bemanningen inom räddningstjänsten måste vara god. Det är bättre att oroa sig för tidigt, än för sent.

ANNONS