Ifrågasättare. Malin Jacobsson Båth leder programmet “Klimakteriet - det ska hända dig också” på SVT.
Ifrågasättare. Malin Jacobsson Båth leder programmet “Klimakteriet - det ska hända dig också” på SVT.

Feminismen måste börja bry sig om kvinnor över 50

Karin Pihl: Tantifieringen av mogna kvinnor måste upphöra.

ANNONS

Klimakteriet är inne. På SVT går en serie om vad som händer i kroppen och i psyket när kvinnor hamnar i övergångsåldern, som perioden också kallas. Diskussionen går varm på debattsidor och i krönikespalter. Plötsligt talar alla om 50-åriga kvinnor.

Det är välkommet. Samhället har kanske aldrig varit så ungdomsfixerat som nu. Det märks inte minst i politiken. Av riksdagspartiernas nio ledare - med Miljöpartiets två språkrör medräknade - är fyra under 40 år. Det säger inte nödvändigtvis något om deras kompetens, men förekomsten av så unga toppolitiker säger något om samhället.

Ett annat tecken på att vi lever i en ungdomsfixerad tid är jämställdhetsdebatten. De senaste årens diskussioner har främst kretsat kring frågor som rör unga kvinnor. Ett sådant exempel är Metoo-rörelsen, där fokus har varit på unga kvinnors utsatthet. En annan fråga som dominerar är möjligheten att kombinera arbetsliv och småbarn, vilket också till stor del är relevant för yngre kvinnor.

ANNONS

Det är som att kvinnor i medelåldern och uppåt inte riktigt räknas in i den feministiska analysen. P-pillrets eventuella hälsorisker debatteras ofta, men hormonbehandling för kvinnor i klimakteriet är det tyst om. Detta trots att hormonbehandling mot klimakteriebesvär, liksom p-piller, präglas av en fördummande idé om att det skulle vara farligt med östrogen och progesteron i tablettformat.

Okunskapen om att det går att lindra klimakteriebesvär gör att många kvinnor lider i det tysta. Som SVT-programmet “Klimakteriet - det ska hända dig också” visar finns det en stor kunskapslucka i sjukvården. Kvinnor med typiska klimakteriebesvär får antidepressiva mediciner och erbjuds KBT-terapi, trots att besvären beror på sjunkande östrogennivåer och kan behandlas med hormoner. Att något är “naturligt” betyder inte att det är önskvärt, eller att det skulle vara fel och farligt att behandla det. Faktum är att östrogenbehandling som sätts in redan när kvinnan börjar uppvisa tecken på att befinna sig i klimakteriet minskar risken för en rad sjukdomar. Studier har visat att den som börjar med hormonbehandling i ett tidigt stadium löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det är inte bara de kroppsliga förändringarna som inte tas på allvar. Det ungdomsfixerade samhället påverkar givetvis kvinnor mentalt. I en tid då trendkänslighet och ungdom är det mest eftersträvansvärda kommer andra egenskaper, som erfarenhet, att väga alltför lätt.

ANNONS

Och varför ses det som orimligt att ta del av nöjeslivet när man är 50-plus? I exempelvis Frankrike och Storbritannien är åldersblandningen betydligt bättre på krogar och barer. I Sverige anses man vara passé efter 35. Då ska man sitta hemma och lösa korsord. Varför det? En 55-åring har inga småbarn att ta hand om och en bättre ekonomi än vid 25. Det är en utmärkt tid att leva livet. Tantifieringen av mogna kvinnor måste upphöra.

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS