Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Säkerhet. Frågetecknen kring regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen blir allt fler.

Svend Dahl: Fler huvuden kommer att rulla

Svend Dahl om regeringens agerande kring Transportstyrelsens it-skandal. Alliansen måste fortsätta ställa frågor.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 4 augusti. En vecka efter Stefan Löfvens regeringsombildning håller skandalen kring informationsläckan från Transportstyrelsens på att reduceras till en fråga om politiskt spel. Tog Alliansen i för mycket genom att rikta en misstroendeförklaring mot försvarsministern, och är oppositionen verkligen enig? Det är bara några av de frågor som statsministerns spinndoktorer vill få oss att prata om.

Det finns därför all anledning att komma ihåg vad skandalen egentligen handlar om: Tog regeringskansliet läckorna och hotet mot rikets säkerhet på allvar? Alltmer tyder på att så inte var fallet.

Häromdagen avslöjade Sv T (31/7) att regeringskansliet efter att skandalen briserade i slutet av juli begärde in grundläggande uppgifter om myndigheters informationshantering. Frågorna som ställdes handlade exempelvis om myndigheterna hade databaser med känslig information, om dessa lagts ut på entreprenad och om hanteringen av informationen sker utomlands.

Det anmärkningsvärda är inte att frågorna ställs – att försäkra sig om att det inte finns fler krishärdar är en självklarhet – utan att de ställs först nu, och inte när regeringskansliet i slutet av 2015 fick kunskap om läckorna på Transportstyrelsen.

Samtidigt redogör Svenska Dagbladet (3/8) för hur regeringskansliets arbetssätt och rutiner är uppbyggda för att försäkra sig om att kunskap om allvarliga händelser snabbt når statsministerns statssekreterare, och därmed statsministern. Ändå påstår Löfven att han fick informationen först i januari 2017.

”Att Stefan Löfven inte fått information tidigare är ärligt talat en gåta. Antingen så talar han inte sanning, eller så har ett gäng statssekreterare bestämt att man ska hålla statsministern utanför”, säger en av SvD:s källor.

Det finns med andra ord en uppenbar motsättning mellan regeringens bild av att man arbetat intensivt med att hantera skadeverkningarna av informationsläckan, och hur ärendet tycks ha hanterats i regeringskansliet.

Att Alliansen fortsätter att ställa frågor kring detta och är beredda att utkräva ansvar är inte att skapa politiskt kaos. Det verkliga kaoset har redan uppstått – på Transportstyrelsen och i regeringskansliet. Fler huvuden lär rulla innan skandalen är över.