Semesterlandskap. Många vill besöka Bohuslän under sommaren.
Semesterlandskap. Många vill besöka Bohuslän under sommaren.

Fler turister – fler möjligheter

Krönika: Vi måste säga ja till fler investeringar i turismen.

ANNONS
|

Så här i OS-tider kanske en sportmetafor som hemmaplan och bortaplan passar bra för några reflektioner från semestern. Jag tillbringar några semesterveckor om året på hemmaplan i norra Bohuslän – det är jag långt ifrån ensam om. Jag har också varit på bortaplan – i Kroatien – även detta en populär turistdestination.

I många delar av Sverige går allt på lågvarv under juli månad, men Bohuslän lever upp. Under sommaren är det fler evenemang än vi kan bevaka på Bohusläningen. Många gånger har jag fått förklara för läsare att vi inte kunde bevaka hembygdsdagen, konserten eller något annat evenemang eftersom det händer så många saker samtidigt under sommarveckorna. Mängden aktiviteter avspeglar den stora mängd som besöker Bohuslän på sommaren.

ANNONS

Den som följer debatten i Bohusläningen kan konstatera att allt som är relaterat till turismen inte uppfattas som positivt av läsekretsen. Högljudd musik och nedskräpningar är återkommande klagomål. Det finns också ett flertal planer på utbyggnader av hotell- och turistverksamheter som har fått hård kritik.

I sommar var jag på semester i Kroatien och konstaterade att likheterna med Bohuslän var ganska stora. Det är gott om turister som vill segla och bada. Många små orter som tidigare har präglats av fiske och jordbruk har blivit turistmetropoler. Gamla städer är fyllda av nyare hotell och restauranger. Både här och där finns en konflikt mellan den gamla småskaligheten och den nya storskaligheten.

I både Bohuslän och Kroatien har jag också sett vad turismen bär med sig: massor med jobb. I affärer, glasskiosker, bensinstationer och restauranger behövs massor med arbetskraft. Sommarstugor, restauranger och hotell byggs och behöver underhåll.

Detta är en i grunden positiv utveckling. Därför tycker jag också att man måste vara positiv till att det investeras i turismindustrin i Bohuslän. Nya hotell och nya delårsboenden innebär också fler jobb.

Det saknas inte relevanta invändningar i enskilda fall när det gäller buller eller trafiklösningar. Men det går inte att komma ifrån att om fler människor vill semestra i Bohuslän, så måste vi göra det praktiskt och överkomligt. Att låta utbud möta efterfrågan på boenden, restauranger och aktiviteter. Och då behöver man bygga nytt.

ANNONS

Visst är det så att nya hotell och nya bostäder görs för de som kan betala lite mer. Men sker det inte en utbyggnad i takt med efterfrågan, så ökar priserna ändå på sommarstugor, campingplatser och hotellnätter.

Enligt en undersökning från Tillväxtverket (2014) så vill en majoritet av turismföretagen expandera. De flesta företag tycker att lagar och myndighetsregler är ett hinder, vilket väl inte förvånar någon. Men just turistbranschens företag anger i mycket högre utsträckning än andra branscher att kapacitetsproblem i nuvarande lokaler är ett hinder för expansion.

Turismen är en expanderande bransch och fler företag ser möjligheter i Bohuslän. Det är en utveckling att bejaka och inte att motarbeta. Då kan alla känna sig inbjudna till Bohuslän.

ANNONS