Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: Flodkräftorna kräva dessa åtgärder

Människans dumhet sprider kräftpesten.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Denna månad har nya EU-regler för kräftor börjat gälla. Bland annat är det förbjudet att odla signalkräftor i Sverige. Bakgrunden är att man på EU-nivå arbetar för att hålla invasiva arter borta från kontinenten.

Det finns många arter som har etablerat sig i Sverige och kan bli ett hot mot existerande arter. För västkustens del är det japanska jätteostronet, amerikanska kammaneten och amerikansk hummer exempel på arter som har en oroande utveckling.Att motarbeta invasiva arter är ett svårt och viktigt arbete. Det är bra att det finns EU-regler på området.
Men de nya reglerna har vållat viss förvirring. Kommer man inte få fiska och sälja signalkräftor längre har många undrat. Men så farligt är det inte. Man får fortfarande fiska signalkräfta och sälja och transportera signalkräfta levande. Men kräftorna måste hanteras i slutna kärl och får inte komma i kontakt med vatten där flodkräfta finns.
Däremot kommer myndigheterna inte att ge tillstånd till ny utsättning av signalkräfta och det kommer inte att vara tillåtet att odla signalkräftor, men om signalkräftorna redan finns i en damm behöver de inte utrotas.

Oavsett EU:s regelverk så har Sverige redan en sträng lagstiftning för hantering av signalkräfta. Detta är både rätt och riktigt. Det pågår fortfarande illegala utsättningar av signalkräfta i landet, vilket påpekades av forskaren Lennart Edsman i Svenska Dagbladet nyligen. Edsmans dom är hård: det är olagligt, korkat och meningslöst. I norra Sverige har signalkräftan dåliga möjligheter att överleva, där är flodkräftan mer motståndskraftig mot vintrarna.

Läs också: Akut kräftpestutbrott i Dalbergså

Det finns inte så många vattendrag kvar med flodkräfta och de måste värnas. För signalkräftan sprider sig inte själv. De senaste tio åren har kräftpesten brett ut sig i Dalsland, ett område som tidigare var fritt från pesten. Det är knappast så att de vandrar västerut över Kroppefjället för egen hand. Det är människor som agerar av oförstånd. Detta är ett otyg och måste stävjas.

Läs också: Kräftpest i flera dalsländska vatten

Men det är fåfängt att tro på en fullständig renässans för flodkräftan. Kräftpesten har vi haft i Sverige sedan början på 1900-talet och försvinner inte. Införandet av signalkräfta på 50- och 60-talen var den bästa tänkbara lösningen då, och dess nackdelar får vi leva med. Signalkräftan har gett landet ett rikt fiske och är till glädje till alla kräftälskare. Flodkräftorna kräver dock skyddsregler och åtgärder för att vi ska kunna ha såväl flodkräftor som signalkräftor kvar i landet. Men dessa måste också efterlevas. Pesten och mänsklig dumhet är flodkräftans största fiender.

Läs också: Hopp – trots kräftpest