Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Flykten över
Öresund

Under andra världskriget kom många finländska barn till Sverige. Det handlade om cirka 70 000 pojkar och flickor som sändes till Sverige för att räddas undan det upptrappade krig som förväntades. Kanske har ni sett den underbara filmen Den bästa av mödrar som handlar om krigsbarnet Eeros liv i Sverige. Om inte, se den.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det finns också en annan större evakuering av flyktingar till Sverige, nämligen Danmarks judar som under några dagar i oktober 1943 fick en fristad i vårt land. Det gick fort.

Den nazistiska ockupationsmakten i Danmark hade bestämt sig för att arrestera Danmarks judar och skicka dem i döden, precis som man gjort i alla andra länder som ockuperades. Planen var att gripa dem natten mellan första och andra oktober.

Till exempel i Norge hade man vid denna tidpunkt hunnit att sända de judar som inte kunnat fly landet till döden i Auschwitz Birkenau. Nu var det alltså de danska judarnas tur. Närmare 8 000 hann i väg. Cirka 500 greps av Gestapo och hamnade i lägret Theresisenstadt i närheten av Prag. Man vet att ungefär ett femtiotal av dem dog där. De allra flesta fick plats i ”de vita bussarna” och kunde återvända till sitt hemland.

Många frivilliga, både på den danska och svenska sidan var engagerade både i själva transporterna över Öresund och i mottagningen på den svenska sidan. Flyktingsmugglare skulle de kallas i dag. Några tog betalt. Efter kriget återvände de flesta av Danmarks judar hem igen. Det som räddade dem var att en tysk diplomat ”skvallrat” till motståndsrörelsen som förde informationen vidare till Köpenhamns judiska församling. Eftersom merparten av den judiska befolkningen bodde i regionen kunde man agera snabbt. Man vet nu att den personen var tysk marinattaché och hette Georg Ferdinand Duckwitz. Han återvände efter kriget till Danmark som västtysk ambassadör åren 1955 till 1958. Under Willby Brandts tid som utrikesminister jobbade han på tyska UD.

De här dramatiska dagarna har uppmärksammats av både museér och föreningsliv. Det har skrivits böcker och gjorts filmer. Det fanns nazister och tyskvänner, både i Danmark och Sverige, som försökte förhindra att judarna kom undan, så det var verkligen inte självklart att operationen skulle lyckas. Detta utspelades i oktober 1943, men som så mycket annat finns det paralleller till vår tid. Alltsamman pågick under tio nätter. Skulle det kunna upprepas?