Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Roligt, men inte gratis. Nu får Uddevalla kommun en ökad kostnad för motocrosstävlingarna nästa år.

Karl af Geijerstam: Folkfesterna blir dyrare affär för skattebetalarna

Nu ökar notan för motocross-vm år 2017.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Nu står det klart att kommunen kommer att stödja BMK med 800 000 kronor inför nästa års vm-deltävlingar i motocross på Glimmingen.

Läs också: Kommunen räddar cross-VM

Magnus Jacobsson (KD) frågar sig med all rätta om det finns en bra strategi som sträcker sig över en längre tid. Ska kommunen och BMK ha förhandlingar varje år med osäker utgång? Ska bud och motbud år efter år nå nya nivåer? Vilka andra sponsorobjekt eller arrangemang kommer att få stå tillbaka?

För Annelie Högberg (S) verkar detta vara strategin som kommunen kommer att följa. "Vi vet inte hur det ser ut framöver", säger hon.

Hösten 2003 tog bolaget Youthstream över tv-rättigheterna till motocross-vm. De ställde ökade krav på lokala arrangörer, vilket ledde till att BMK sökte stöd från kommunen. I över tio år har kommunen sponsrat arrangemanget med omkring 300 000 per år.

Förra året ställde BMK in med hänvisning till för lågt bud från kommunens sida. Men i år har parterna kommit överens om 800 000 kronor. Det finns all anledning för kommunen att besinna sig inför denna kostnadsökning. Är det denna kostnad som kommer att gälla även för 2018? Eller kommer nya krav på ökat stöd? Det verkar onekligen som att BMK har fört lyckade förhandlingar.

Motocrosstävlingarna är ju numera inte den enda folkfesten i Uddevalla. Även Uddevalla Solid Sound får stöd som räknas i flera hundratusentals kronor. Vågar man gissa på en total prislapp på närmare två miljoner kronor för båda dessa arrangemang nästa år?

Ska man väga olika utgifter mot varandra kan det vara bra att ha ett kvalificerat underlag. En utvärdering av hur dessa arrangemang – och andra – påverkar varumärket Uddevalla kanske vore på sin plats.

Läs också: "Behövs omtag för idrotten i Uddevalla" 

Visst är det roligt med folkfester i en kommun och det är helt rimligt att kommunstyrelsen har en budgetpost för detta. Men inför nästa år, då de kommunala kassorna kommer att vara rejält ansträngda, finns det all anledning med återhållsamhet med utgifter som inte tillhör kommunernas kärnverksamhet.

Läs också: Vad vill politikerna med idrotten i Uddevalla?

Därför är det en god idé att man gör överenskommelser som sträcker sig över flera år för att göra framtiden mer förutsägbar. Och när man sitter ned vid förhandlingsbordet ska man också tänka på att det är skattebetalarnas pengar det handlar om.