Frågor som sitter fast

Uddevallas politiker står inför flera beslut hur de ska göra med arenorna för idrott och fritid.

ANNONS
|

Det handlar bland annat om simhallen, upprustning av Rimnersvallen eller Markbygg Arena i Ljungskile, ett nytt ridhus på Nöthult och handbollsverksamhetens önskan att finnas på ett samlat ställe. I flera av frågorna står det stilla bland annat beroende på olika meningar inom den styrande alliansen.

En märklig tystnad råder – också på detta område.

Därtill kommer en del andra behov som ska vägas in, till exempel resecentrum och idéer om ett nytt kulturhus. Sedan ska skolor, dagis, äldreomsorg, stadsutveckling, vägar och gator med mera ha sitt. Både för underhåll och nysatsningar.

ANNONS

En kommuns pengar ska räcka till mycket. Det finns sådant som är direkt lagreglerat och annat som är ”frivilligt” att ägna sig åt. Dit hör bland annat idrotts- och fritidsverksamheten.

Men samtidigt är just denna sådan som både sysselsätter och engagerar många Uddevallabor, barn och vuxna. Ett vitalt och brett förenings- och idrottsliv bidrar till att göra stan trevligare att bo i.

Det är legitima behov, men de ska vägas mot andra.

I den kommunala världen är intressekonflikterna många. Mer till någon blir mindre till en annan. Olika behov står emot varandra. Detta oavsett om man talar investeringsbudget eller driftsbudget. Och sen ska helheten hänga ihop. Intäkter och utgifter ska gå ihop.

Uddevalla har mål för sin ekonomiska styrning. I dessa slås bland annat fast att investeringsnivån ska vara maximalt tio procent av skatteintäkterna och att 65 procent av denna summa ska finansieras med egna medel.

I årets budget uppgår investeringarna till cirka 220 miljoner, och det är väl ungefär på den nivån, troligen lite lägre, som det är realistiskt att ligga även de kommande åren.

ANNONS

Utvecklas ekonomin sämre än förutsett får hålla igen på investeringarna.

En möjlighet att kunna göra investeringskassan lite större utan att öka lån och krav på driftsbudgeten är att sälja av tillgångar inklusive byggrätter och återinvestera intäkterna i nytt. Men manöverutrymmet är begränsat. Det kommer förmodligen att behövas för att klara pensionsskulden.

Redan nu intecknar Uddevalla framtiden. Den stora satsningen i Torp sker bland annat genom att missköta pensionsskulden. Man skulle kunna betalat en del nu och därigenom minska framtidens kostnader. Nu gör man det dubbelt svårt, kostnaderna i Torp drar iväg och del av notan skickas till barnen.

Simhallsfrågan har dragits i långbänk. Så länge den sitter fast kan det bli svårt att också ta ställning det övriga som behöver besked.

Det är klokt att bygga modest och robust, med driftskostnader som är rimliga. Och det gäller för övrigt också andra anläggningar. De måste vara möjliga att använda av föreningar och allmänhet.

Till sist; en sak är alldeles uppenbar. Att det ska finns två fotbollsarenor med elitstandard i Uddevalla kommun är helt orealistiskt.

ANNONS