Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Till attack. Ebba Busch Thor (KD) och Stefan Löfven (S) i duell under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Joakim Broman: Gamla instinkter i nya landskap

Den intressanta frågan är hur det nya politiska landskapet förmår hantera den nya verkligheten utanför.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Den underliga topografin i det svenska politiska landskapet framträdde som tydligast under onsdagens replikskifte mellan statsminister Stefan Löfven (S) och KD-ledaren Ebba Busch Thor. Från riksdagens talarstol attackerade Busch Thor som väntat regeringen för passivitet inför vårdköerna. Löfvens instinkt var att, som han gjort så många gånger förr, prata om att resurser till välfärden måste gå före skattesänkningar.

Det är ett inlägg som på ett nästan komiskt vis ignorerar det senaste halvåret i svensk politik. För i och med Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L har statsministern själv ställt sig bakom stora skattesänkningar, däribland en avskaffad värnskatt för de som tjänar allra mest. Och samtidigt har, som Busch Thor framförde, de fyra miljarder som M/KD-budgeten tillförde just till sjukvården inte betalats ut till landstingen från regeringskansliet.

En avskaffad värnskatt är inte något dåligt, som KD påstår, och det är möjligt att det finns skäl till att vårdpengarna inte ännu kommit landstingen till del. Men det förändrar inte att det är oppositionens budget som “förstärkt välfärden” och att Löfven numera måste anse att skattesänkningar för rika faktiskt går att kombinera med sådana ambitioner.

Det fanns även andra saker som illustrerar hur traditionella konflikter ställts på ända av Januariöverenskommelsen. Om det förr om åren brukade finnas två tydliga block som debatterade mot varandra liknar partiledardebatterna numera nästan ett slags alla mot alla. Stefan Löfven debatterar med två partiledare som släppt fram honom, Jonas Sjöstedt (V) med Miljöpartiets Per Bolund, Ebba Busch Thor med Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) med Jimmie Åkesson (SD). Partiledare byts ut: Jan Björklund (L) gjorde sitt sista debattinlägg till stora applåder, medan Bolund gjorde sitt första.

Januariöverenskommelsen utgör ett slags kometnedslag i svensk politik, och dammet som kastats upp har ännu inte lagt sig. Nya konflikter måste hanteras, liksom nya problem: veckans skjutningar, bombdåd och diskussion om elbrist. Den intressanta frågan är hur det nya politiska landskapet förmår hantera den nya verkligheten utanför. Än så länge verkar det åtminstone för regeringen vara gamla instinkter som gäller.