Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Karin Pihl: Genomskåda Ylva Johanssons utspel

Karin Pihl: Signalpolitik döljer de verkliga problemen

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Antagligen sved det rejält för Socialdemokraterna när de tvingades lägga sig för Miljöpartiet i förhandlingarna om att ge ensamkommande en ny chans att få sina asylärenden prövade. Det är tydligt att S vill starta valrörelsen genom att profilera sig som ett parti som inte räds att ta i med hårdhandskarna. ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet”, står det på en relativt ny S-affisch. På bilden syns två passkontrollanter på ett Öresundståg. Partiet försöker sätta bilden att om man vill ha ordning och reda, vill man ha Stefan Löfven som statsminister.

Det är i ljuset av detta man ska förstå arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) inlägg på DN Debatt (12/12). Där skriver hon att orienteringen för nyanlända ska fokusera mer på svenska värderingar. Till dessa hör exempelvis jämlikhet, jämställdhet och barns rättigheter, enligt Johansson.

I sig är debattartikeln inte direkt några radikala nyheter. Rent konkret landar Johansson i att samhällsorienteringen ska stärkas. Redan i dag får nyanlända migranter ta del av information om det svenska samhället, av precis den typ ministern efterfrågar. Det är säkert bra att stärka den undervisningen. Men det är inte därför hon skrev artikeln. Anledningen är att Socialdemokraterna suttit på Sveavägen 68, kliat sig i håret och funderat över hur partiet ska försöka ”släta över” det faktum att de vek sig för en kampanj om uppehållstillstånd. Svenska värderingar och krav på invandrare, det går väl hem?

Johansson menar att man inte ska vara ”ängslig” för att ta debatten om värderingarna, och antyder därmed att Socialdemokraternas motståndare inte vågar prata om dessa frågor.

För den borgerliga oppositionen gäller det att genomskåda dessa utspel. Inte för att de nödvändigtvis är fel i sig, utan för att signalism av detta slag ofta används som ett sätt att dölja avsaknaden av betydligt viktigare reformer. Stort gap mellan nyanlända och svenskfödda på arbetsmarknaden? Vi gillar svenska värderingar! Ökade sexualbrott och otrygghet bland kvinnor? Vi har inrättat en jämställdhetsmyndighet! Låga skolresultat i utanförskapsområden? Vi har infört en ny uppföljningsgaranti! Det ger svar i debatten, men knappast förändring i verkligheten.