Grönt ljus för Smögenlax – ett positivt besked för många

Fiskodling på land är en bra teknik. Frågan är vilken fiskodling som blir verklighet först?

ANNONS
|

I förra veckan kom domen om den landbaserade laxodling som företaget Smögenlax planerar i Kungshamn. Mark- och miljööverdomstolen fann att utsläppen från den planerade anläggningen “inte kan förväntas försämra vattenkvaliteten på ett otillåtet sätt eller äventyra uppnåendet av fastställd miljökvalitetsnorm”. Av allt att döma innebär detta att företaget i praktiken har fått grönt ljus för laxodlingen.

LÄS MER:Allt närmare Sotenäs första laxodling

För två år sedan beslutade mark- och miljödomstolen att avslå ansökan från Smögenlax med motiveringen att utsläppen skulle försämra vattenkvalitén utanför Smögen och Kungshamn. Detta trots att anläggningens restprodukter ska behandlas av anläggningen Rena Hav som bland annat gör biogas av fiskeindustrins avfall. En ren vinst för miljön.

ANNONS

Anläggningen kommer emellertid att släppa ut vissa mängder fosfor och kväve. Smögenlax påpekar i domen från mark- och miljödomstolen att reningen i anläggningen uppskattas till cirka 93 - 95 procent.

LÄS MER:Efter fyra år: Hård kritik mot att laxodling försenas

Men det är inte lätt att hålla miljömyndigheter nöjda. I domen kan man läsa att Havs- och vattenmyndigheten “anser att under de förutsättningar som redovisats i målet måste utsläppen av kväve och fosfor, från en fullständigt utbyggd anläggning, ner till i det närmaste noll för att anläggningen ska kunna tillåtas”.

I de båda domarna förs en hel del komplicerade resonemang av miljöteknisk karaktär om hur utsläppen påverkar vattnet och havsmiljön. För att göra en lång historia kort har nu Mark- och miljööverdomstolen angett i villkoren att Smögenlax ska installera ett större denitrifikationsfilter (som reducerar kväve) samt att Rena Hav måste installera ett extra mekaniskt filter med en maskvidd på 60 mikrometer. Domstolen samt myndigheterna finner att dessa åtgärder sänker utsläppen till en nivå som är godtagbar. Denitrikationsfiltret kommer att kosta Smögenlax omkring tio miljoner kronor.

LÄS MER:Lyft även våra realistiska anläggningar i Sotenäs

Nu är själva knäckfrågan om utsläppen löst, men frågan måste återigen tillbaka till mark- och miljödomstolen i Vänersborg för beslut. Förhoppningsvis behöver inte Smögenlax behöva vänta ytterligare två år. Tvärtom borde väl beslutet förhoppningsvis komma rätt så fort, eftersom det förefaller som om det inte finns några andra hinder – inte ens strandskydd, enligt länsstyrelsen.

ANNONS

Beslutet är positivt för Sotenäs kommun, som har en chans att få fler arbetstillfällen. Det är också positivt för miljön, då landbaserad fiskodling innebär mindre miljöpåverkan och anläggningens restprodukter kan användas på ett bra sätt.

LÄS MER:Laxodlare får ha bättre tålamod

Eftersom en liknande anläggning i Säffle redan fått klartecken är detta troligen också väldigt goda nyheter för Quality Salmons mångmiljardprojekt. Myndigheternas godkännande visar att det går att bygga anläggningar som uppfyller svenska miljökrav. Det återstår dock att se hur Quality Salmons megaprojekt kan bli verklighet. Om det nu visar sig att juridiken och tekniken verka fungera återstår väl bara att se hur det löser sig med den finansiella biten. Vilka projekt blir till sist verklighet i Sotenäs? En sak är säker: det blir hård konkurrens i laxbranschen. Både om konsumenter, kapital och arbetskraft.

ANNONS