Smutsigt. Rökförbudet leder till ansamlingar av fimpar vid förbudsgränsen.
Smutsigt. Rökförbudet leder till ansamlingar av fimpar vid förbudsgränsen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Gustav Juntti: Rökförbud skapar nya problem

De negativa sidorna med utökat rökförbud måst få belysning.

ANNONS
|

För drygt en månad sedan utökades Sveriges rökförbud. Rökning är inte längre tillåtet på offentliga platser, däribland uteserveringar. Socialminister Lena Hallengren (S) anser att lagen fungerar utmärkt.

”En månad efter det utvidgade rökförbudet kommer positiva rapporter om ett välfungerande införande” skrev Hallengren på Twitter 3 augusti och hänvisade till en intervju i LO-tidningen Arbetet. Enligt artikeln gillar Hotell- och restaurangfacket förbudet. Den rökfria arbetsmiljön är positiv för fackets medlemmar.

Men det som är bra för särintressen är inte nödvändigtvis bra för oss andra. Johanna Ragnarts, vd för miljöorganisationen Håll Sverige Rent, befarar en ökning av fimpar som slängs på marken (ETC, 3/8). Längre avstånd till askkoppar i miljöer med rökförbud gör att fler personer fimpar vid förbudsgränsen snarare än att gå i väg för att fimpa på rätt ställe, menar Ragnarts.

ANNONS

Det visar sig inte vara någon orimlig tanke. Som UNT rapporterar (6/8) har centrala Uppsala fått problem med fimpar. Varje morgon ligger ett hav av fimpar på en central gågata, eftersom kroggäster ställer sig så nära uteserveringarna som möjligt, och nyttjar inte sopkärlen längre ned på gatan.

Det är ironiskt. Riksförbundet VISIR, en av de tydligaste förespråkarna för det utökade rökförbudet, hänvisade just till en minskning av fimpar i utomhusmiljöer som en av ”flera omedelbara positiva effekter” (UNT, 30/6).

Förbudet skapar problem på fler håll. På Kalmar marknad saknas skyltar, askkoppar och utbildade vakter. I Göteborg får besökare på festivalen Way out West inte röka i närheten av områdets barer och uteserveringar, men väl vid scenerna.

I Umeå gjorde kommunen hela innerstaden till en enda rökfri zon. Detta då flera lokaler och områden som täcks av förbudet ligger tätt intill varandra. Beslutet utvidgade förbudet till andra miljöer och underkändes av Förvaltningsrätten för att strida mot lagen.

Enligt en granskning av Aftonbladet (5/8) har även säkerheten på Stockholms krogar försämrats. Förr fick gäster som lämnade krogen inte komma in igen, för att förhindra att de hämtar droger eller vapen. Den som säger sig vilja röka kan nu röra sig fritt utan ny kontroll. ”Tidigare hade vi en kö att hålla reda på, vilket var en tillräckligt stor utmaning. Nu har vi två”, som en säkerhetschef uttrycker det.

ANNONS

Mer fimpar. Försämrad stadsmiljö. Mer osäkra krogar. Varför läser du bara de positiva rapporterna, Lena Hallengren?

ANNONS