Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Höjd skatt på sparande är inte liberal politik

Joakim Broman: LO hoppar i galen tunna

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 3 december. Hur ska vi utjämna inkomstskillnaderna? Den frågan ställer sig LO i “Program för omfördelning”, en delrapport i fackförbundets Jämlikhetsutredning. Svaren kommer också. LO förespråkar en skattereform där framför allt kapitalinkomster ska beskattas “rättvisare” – det vill säga högre – än idag. Det är en ambition som Socialdemokraterna delar. I valrörelsen talade både Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) om höjd kapitalskatt, fast utan att förklara hur det ska gå till. (Expressen 23/8)

LO:s program är inte helt utan poänger. Man har exempelvis rätt både i att kapitalbeskattningen behöver göras mer likformig, och i att särskilt fastighetsbeskattningen behöver ses över. Sedan fastighetsskatten ersattes med en kommunal avgift 2012 är Sverige det land i hela OECD som beskattar fastigheter lägst.

Det tar dock inte lång tid innan LO hoppar vidare till galen tunna. Förbundet förespråkar inte bara att arvs- och gåvoskatten ska återinföras, utan att den dessutom ska göras progressiv. På längre sikt vill man också återinföra en förmögenhetsskatt.

Dessa skatter avskaffades på goda grunder. Förmögenhetsskatten var lätt för de rikaste att komma undan, samtidigt som vanliga villaägare ansågs förmögna och fick extra skatt. På samma sätt som med arvsskatten skapade den incitament att flytta kapital bort från Sverige, särskilt på ålderns höst, vilket bara de mest resursstarka kunde göra. Arvsskatten försvårade också generationsskiften i småföretag. Det sistnämnda erkänner även LO, bara för att ignorera den uppenbara slutsatsen och föreslå en arvsskatt ändå.

Man kan fråga sig hur LO:s ambitioner rimmar med det pågående försöket för Stefan Löfven (S) att sy ihop ett regeringsunderlag tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Som framgått av Annie Lööfs och Jan Björklunds kravlistor är sänkta skatter på jobb och företagande, inklusive sänkta marginalskatter, viktiga prioriteringar.

Kommer de kunna acceptera att S, påjagade av LO, vill kompensera de sänkningarna med höjda skatter på sparande, arv, förmögenheter och fastigheter?

Det låter inte särskilt troligt. Och skulle man trots allt komma överens om en sådan märklig hybrid mellan höger och vänster skulle den knappast göra lapptäcket till skattesystem bättre fungerande. Sverige behöver inte bara en skattereform, utan sänkta skatter totalt sett.