Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingalill Sundhage

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hjälpsamhet som gör en stor skillnad

Ingalill Sundhage: När dressyrträningen slutade med sjukhusbesök ställde vännerna upp

Som mellanbarn i en arbetarfamilj fick jag lära mig vikten av att stå på egna ben och klara mig själv. En bra lärdom som har hjälpt mig genom livet. Oberoende är viktigt. Men ibland behövs också en hjälpande hand och när den dessutom kommer utan att man ber om den, ja då inser i alla fall jag hur viktigt det är att ställa upp för varandra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I det lilla handlar det om att ta tag i en barnvagn som ska av tåget, erbjuda en stödjande arm när balansen inte är att lita på, ställa sig upp för den som har större behov att sitta på bussen, alltså sådant där vanligt hyfs som ingår i ens uppfostran. Förutom den tacksamhet man känner när man får ta emot sådan hjälp, finns det också en stor tillfredsställelse att erbjuda den. Ett win-win-koncept för att uttrycka sig modernt.

Men så finns också den där oväntade och inte alldeles självklara hjälpen. Som när någon eller några hade roat sig med att riva ner valaffischerna i centrum och slänga dom i Strömsån i Strömstad. Ett idiotiskt tilltag som ställer till det för hårt ansträngda valarbetare. Men det som fick mig att reagera var att partierna, oavsett färg eller form på blomman, tillsammans tog tag i situationen och fiskade upp affischerna. Man hjälptes helt enkelt åt för att ställa saker och ting i ordning igen.

Jag minns också ett teveinslag från 1974, när bensinransoneringen var ett faktum. 100 liter bensin skulle räcka i sju veckor och för att få ut dessa liter behövdes ransoneringskuponger. I inslaget låtsades reportern vara soppatorsk vid vägkanten och bad om hjälp av förbipasserande. Många stannade och erbjöd sin bensin, men när de fick höra att han inte hade några kuponger drog de öronen åt sig. Alla utom en. Han tog fram sin extra bensindunk för att fylla på och hans kommentar när reportern avslöjade sin bluff kommenterande han det hela med att säga: ”Det är klart man ska hjälpa till när det behövs och när man kan”.

Även jag har fått hjälp från oväntat håll. Förrförra helgen behövde jag uppsöka Näl efter en misslyckad uppsittning i samband med dressyrträning på Hässleröd. Då stod jag med häst på fel ställe, bil och trailer på ett håll, nycklarna på ett annat och jag själv i akut behov av sjukvård. Utan snack lade människor ner det de höll på med och skjutsade mig till Näl. Hjälpsamma händer tog hand om min häst som dessutom, utan att jag ens behövde ställa frågan, fick stanna kvar över natten på gården där olyckan hände. En stor lättnad för mig som därmed kunde fokusera på att få tummen hel och slippa klura ut genomförbara logistiklösningar. Sånt gör stor skillnad när man är i trångmål.

Trevlig helg!