Munkedals kommunhus. Här finns det skalskydd.
Munkedals kommunhus. Här finns det skalskydd. Bild: Edvin Bergström

Karl af Geijerstam: Hot och våld får aldrig bli vardag

Anställda inom socialtjänsten är en utsatt grupp i landets kommuner. Säkerheten måste värnas, annars riskerar socialtjänsten att inte fungera.

ANNONS
|

Tidigare i veckan rapporterade Bohusläningen att överfall mot en anställd inom socialtjänsten ägde rum i september i Munkedal. En klient ska av okänd anledning ha tagit stryptag och rivit en socialsekreterare i ansiktet.

LÄS MER:Tog stryptag på socialsekreterare på torget

Händelsen speglar tyvärr den verklighet som socialtjänsten arbetar under idag. Olika undersökningar som är gjorda de senaste åren av Akademikerförbundet SSR och fackförbundet Vision visar att våld och hot om våld drabbar en stor del av de anställda i landets kommuner.

Socialsekreterare står personligen för myndighetsbeslut. Det är också personalen själva som måste göra polisanmälningar. Till Tidningen Vision (23 augusti 2021) säger Viktoriya Levin, huvudskyddsombud för Vision i Göteborgs stad och socialsekreterare, att kommunen som myndighet borde stå som avsändare på besluten mot enskilda och stå för polisanmälningarna. Även skyddade adresser tillhör de åtgärder som efterfrågas för högre säkerhet.

ANNONS

Hoten och våld får konsekvenser inte bara för de anställda. En enkät bland 480 socialsekreterare som arbetar med barn och unga i utsatta områden visar att sju procent undvikit att ingripa enligt LVU i ett akut ärende kring ett barn på grund av hot eller rädsla. (TT 19 september) Otryggheten hos de anställda inom socialtjänsten medför alltså att de som ska skyddas av socialtjänsten råkar illa ut.

LÄS MER:Kriminella hindrar socialsekreterare att ingripa

När det gäller fallet i Munkedal har kommunen agerat så bra man kan förvänta sig. En polisanmälan är gjord, en anmälan till Arbetsmiljöverket är också gjord och företagshälsovården är inkopplad. Skalskydd finns redan i kommunhuset. Men det sistnämnda skyddar ju inte socialtjänstens medarbetare på en liten ort som Munkedal där man ständigt stöter på klienter på stan.

Behöver kommunen rusta sina medarbetare med självförsvarskurser, överfallslarm och försvarsspray? Det vore sannerligen en dyster framtid om detta skulle bli obligatorisk kompetens och utrustning för personalen. Förslagen om att ändra i regler om beslutsfattandet, så att man blir mindre utsatt som enskild tjänsteperson, vore ett bra sätt att minska hotbilden.

Det finns inga enkla svar på problemet. Ökande psykisk ohälsa, de kriminella gängens ökande makt, missbruksproblem med mera gör socialtjänstens arbete svårt. Men hot och våld får aldrig bli vardag eller något som personalen får vänja sig vid. Alla incidenter måste polisanmälas och kommunerna måste se till att säkerheten är så hög man rimligtvis kan begära.

ANNONS

ANNONS