Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emanuel Karlsten

Idag röstar parlamentet om artikel 11 och 13 – så kan det sluta

De flesta svenskar röstar emot det ödesdigra förslaget

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Bohusläningen har i flera ledare argumenterat mot artikel 11 och 13 (länkar nedan). Idag sker en omröstning i Europaparlamentet som bevakas av frilansjournalisten Emanuel Karlsten, vars texter i detta ämne är fria att återpublicera, tack vare stöttning via Kickstarter. Jag har valt att göra detta och tackar Emanuel Karlsten och hans stöttare för initiativet. / Karl af Geijerstam, ledarskribent

Klockan 12.30 idag röstar Europaparlamentet slutligen om upphovsrättsdirektivet. Alla svenska ledamöter utom två socialdemokrater kommer sannolikt att rösta nej. Men hur slutresultatet blir när 751 ledamöter lagt sin röst, är osäkert.

Röstningen kommer att gå snabbt. En ledamot kommer begära ordet och föreslå att ändringar ska göras i direktivet. Den föredragande för direktivet kommer argumentera emot, eftersom ministerrådet redan antagit direktivet i sin helhet. Den första voteringen kommer därför att handla om ifall parlamentet ska tillåts rösta om ändringar.

Om den röstningen förloras, går direktivet igenom och då är det klart efter bara en minut – och direktivet kan börja resan mot att bli lag i Sverige.

Om röstningen vinns, kommer parlamentet få rösta om en rad ändringsförslag som skickats in på förhand. Julia Reda har gått igenom det metodiskt.

Stryk artikel 11

Röstning sker på ändringsförslagen 267+270, signerade av 108 ledamöter.

Röstas de ned, kan artikel 11 antas som det är i direktivet.

Stryk artikel 13

Röstning sker på ändringsförslag: 257+265+268+269, signerade av 209 ledamöter.

Röstas de ned, kan artikel 13 antas som det är i direktivet.

Avslutande röstning

Skulle några av ändringsförslagen godtas, kan den föredragande ledamoten Axel Voss begära att arbetet nu får fortsätta i utskottet. Skulle parlamentet välja att istället rösta igenom direktivet med de nya ändringsförslagen (det vill säga till exempel utan artikel 11 eller 13) kan ministerrådet antingen godkänna det, eller fortsätta förhandlingar. I korridorerna i Strasbourg viskas det att man tror att ett sådant beslut kastar tillbaka direktivet till ritbordet, eftersom dessa förhandlingar kommer ske efter EU-valet, med ett helt nytt parlament.

När blir det lag?

Det finns två års frist för medlemsländerna att anpassa sig till direktivet, det kommer alltså inte hända direkt, utan förhandlas lokalt i åtminstone två år, det vill säga tidigast 2021.

Läs också:

Den här texten finansieras av en Kickstarter för att bevaka upphovsrättsdirektivet under den sista omröstningen. Text och bild är skriven under cc-by, en licens som gör den fri att använda var du vill, så länge du hänvisar tillbaka till originalkällan här nedan:

Tidigare ledartexter i ämnet:

LÄS MER: Dåligt EU-förslag ska – fortfarande – slängas i papperskorgen

LÄS MER: Förbud mot att filma fotbollsmatcher inte rimligt

LÄS MER: Därför är meme-förbudet en dålig idé

Fler artiklar:

LÄS MER: Ödesdag för internet när Europaparlamentet röstar

LÄS MER: Så påverkas du av EU:s nya internetregler