Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Firar. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor var en av vinnarna under valnatten.

Joakim Broman: Ilskan mot Löfven vann valet

Joakim Broman: Ebba Busch Thor lyckades med valkampanjen

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Medlemmarna på Sverigedemokraternas valvaka firade så gott de kunde. Ingen som förstod kontexten kunde dock missa att glädjen till hälften spätts ut med besvikelse. Det är en särskild egenhet med valvakor att reaktionen på väljarnas dom inte främst ställs mot valresultatet mot fyra år sedan, som i staplarna på tv, utan mot de förväntningar som valrörelsen byggt upp.

De förväntningarna lovade att SD skulle bli mycket större – åtminstone näst största parti, förmodligen över 20 procent. Istället blev det 17,6, “bara” 4,7 mer än 2014, och ännu en bronsmedalj.

Då var glädjen desto mer genuin hos Kristdemokraterna. Partiet, uträknat för bara några veckor sedan, klarade riksdagsspärren med god marginal och passerade såväl Miljöpartiet som Liberalerna.

Var det KD:s segertåg som blockerade spåret för SD? Det är en teori som förklarar åtminstone delar av händelserna i valrörelsens slutskede.

Som Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson skriver (9/9) är en växande grupp väljare “förbannade och upplever sig svikna och övergivna”. Denna ilska har under mandatperioden främst riktats mot Moderaterna och Decemberöverenskommelsen, men även till del mot Centerpartiet och Liberalerna, efter att dessa partier inte velat skapa en Alliansgemensam budget för att ta tillbaka regeringsmakten från Stefan Löfven.

Den har också på många sätt varit Sverigedemokraternas bränsle. De väljare som sett Löfven-regeringen som orättfärdig har inte upplevt sig ha några andra möjligheter än att välja SD.

Under valrörelsen förändrades detta. SD, möjligen lite för självsäkra och med för stor tillit till de borgerliga partiernas förmåga att trampa i klaveret, valde en valstrategi som gick ut på att ligga lågt. Partiets valreklam bestod mest av bilder på glada företrädare och pittoreska skånska landskap, och partiledaren Jimmie Åkesson gick igenom de flesta debatter utan aggressiva utfall.

Jämför detta med KD:s kampanj, där bilder på cancersjuka patienter och slagna kvinnor varvats med att Ebba Busch Thor gett statsministern regelrätta utskällningar i tv-debatterna.

Om KD verkligen tagit väljare från SD i valrörelsens slutskede återstår att se när mer detaljerade analyser finns tillgängliga. Tills vidare finns mycket som tyder på att det mångtydiga valresultatet åtminstone gett en klar slutsats: ilskan vann.