Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Karl af Geijerstam

Inbrottsligor ska inte operera bekvämt och ostört

De som hyr ut bostäder till ligorna i Dalsland underlättar brottsligheten

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Fem personer är misstänkta för en lång rad inbrott i Dalsland under förra året. Bohusläningens reportage om detta i lördagens tidning var angelägen och spännande journalistik.

En liga med rötterna i östeuropa har åkt runt i Dalsland och gjort inbrott i bostadshus. Polisen har flera ledtrådar om att personerna har hyrt bostäder i Billingsfors och Dals Långed och opererat därifrån. Lagligheten i hyreskontrakten ska nu undersökas. Man misstänker att mindre nogräknade fastighetsinnehavare ser en chans att tjäna svarta pengar på nedslitna hyreshus som man inte får uthyrda.

Alla brott har någon slags infrastruktur i form av kapital, bostäder, bilar med mera. De som hyr ut bostäder till dessa tjuvar underlättar brottslighet som drabbar vanliga människor på landsbygden hårt. Därför är det en bra strategi att också följa upp dessa personer och om möjligt få dem lagförda. Polisens arbete handlar inte bara om att beivra brott, utan även att försvåra. Det är inte acceptabelt att inbrottsligor kan operera bekvämt och ostört.

Den misstänkta ligan har agerat professionellt. De har gått in och snabbt tagit sådant som är lätt att bära bort och omsätta. Det handlar om guld, kontanter och kapitalvaror som är lätta att sälja. I polishuset i Mellerud ligger borrmaskiner och musikanläggningar på hög.

Och det är klart att i ett landskap som Dalsland, där det är glest mellan husen och ännu glesare mellan polisstationerna, så är tyvärr risken stor för inbrottstjuvarna kan agera ostört. Att man nu har fem personer misstänkta brotten är faktiskt ren tur. Man råkade ha en polispatrull på plats en fredag i januari i Dalskog, så att tre personer kunde gripas på bar gärning.

Polisen ska naturligtvis satsa de alltför knappa resurserna där det sker flest brott. Och i Dalsland sker det statistiskt sett inte så mycket brott, vilket polisen Lars Eckerdal påpekar. Men det stillar nog inte oron bland de boende i Dalsland.

Läs också: Grannar ingrep vid inbrott: "Blir provocerad av polischefen"

Dals Eds kommunalråd Martin Carling (C) berättar att kommunen och näringslivet just nu diskuterar uppköp av bevakningstjänster i framtiden. Många kommuner köper bevakningstjänster, men rent principiellt är det problematiskt. Kommunen går då in och kompenserar vad som är en statlig brist: att det finns för få synliga poliser i tjänst.

För flera år sedan pratade jag och en polisman via telefon om den sedvanliga skörden av inbrott som hade skett de senaste dagarna. Vi hör ju av oss varje dag till polisen och frågar "har det hänt något?", och det har det ofta. Vid det tillfället hade tjuvarna gått in i ett hus och stulit smycken, tror jag att det var, men inte gått in till grannarna runt omkring.

"Hur kom det sig att de valde just det huset?", frågade jag. "Jag tror ibland att tjuvarna har något slags sjätte sinne", svarade polismannen. "De har någon slags känsla för i vilka slags hem de kan hitta något", sade han.

Mot dessa proffs är det svårt att skydda sig – men det behövs. Polisen behöver mer resurser och grannar måste samverka för att försvåra för brottslingarna. Ser man något misstänkt – tipsa polisen och försök inte ta lagen i egna händer. Det kan bli farligt och motverka att få tjuvarna fällda.