Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Inget tidningsbud struntar i läsaren

Vi gör vad vi kan med distributionen – ha tålamod.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Sedan några veckor har det varit en hel del störningar i VTD:s distribution av Bohusläningen och Strömstads Tidning. Arbetet, att dela ut tidningen på ett mer effektivt sätt, ställer krav på bud och läsare. Bud kämpar med nya rutter och att hitta fram till brevlådorna och läsare får irriterat återvända till frukosten efter ett besök till brevlådan utan någon tidning. Frustrationskedjan fortsätter sedan vidare till en överbelastad kundtjänst och slutligen till mig som ansvarig för Bohusläningen och Strömstads Tidning.

LÄS MER: 50-tal tidningsbud får gå när VTD skär ner

Mitt budskap är kort och gott; vi gör vad vi kan och även det finns en och annat läsare som inte tycker det är tillräckligt ber jag ändå ödmjukt om lite mer tålamod. Den stora omläggning som gjorts är en utmaning för VTD:s bud och jag är övertygad om att det inte finns någon som medvetet struntar i läsare bara för att läsaren ”är 90 år och inte räknas in i det här samhället” eller för att brevlådan ”ligger sist på linjen” eller för att budet ”inte orkar masa sig tio meter till brevlådan”. Men fortsätt rapportera om tidningen inte kommer som den ska. Tids nog kommer VTD att få detta att fungera.

LÄS MER: Jag vet hur det är att gå en halv kilometer för att få tidningen

Reaktionerna vi får visar hur viktig tidningen är. Att få veta vad som händer i sin närhet har betydelse och många gillar förströelsen vi erbjuder med korsord och sudoku. Men när distribution- och tryckkostnaderna är högre än prenumerationsintäkterna är det nödvändigt som företag att agera.

Samtidigt som detta strul med papperstidningen pågår i distributionen når vi flera läsare totalt sett idag. Förklaringen stavas digitala plattformar. Allt fler väljer digitala abonnemang och vill inte ha hem en papperstidning. Och ja, jag vet att det inte är nån tröst för er som inte vill befatta er med datorer, men likafullt är det en utveckling vi inte kan blunda för.

LÄS MER: Digitalisering förändrar tidningsturer

Och fastän allt fler läser oss på nätet kommer vi att fortsätta och värna papperstidningen i områden där vi redan har flera prenumeranter. I såna områden kommer vi att satsa på att ännu fler ska ta del av våra nyheter också på papper.

LÄS MER: Bohusläningens mediekoncern delas upp i två bolag

Jag vet att en del av våra läsare väljer bort digitala lösningar. Det är okej, men det innebär också att det dröjer innan ni kan ta del av nyheterna. Vill ni vara först med att veta, ja då är det våra digitala plattformar ni ska använda er av.

LÄS MER: Papperstidningen är en dyr historia

För ska vi ha några nyheter att ge ut måste vi gå i takt med samhällets utveckling och rusta oss inför framtiden

Och vi måste göra det nu, för sen är det för sent.

Trevlig helg!

LÄS MER: Morgondagens nyheter kommer inte till morgonkaffet