Ifrågasatt chef. Dan Eliasson har inte rätt att göra avsteg från säkerhetsföreskrifterna, enligt MUST.
Ifrågasatt chef. Dan Eliasson har inte rätt att göra avsteg från säkerhetsföreskrifterna, enligt MUST.

Inkompetenta myndighetschefer måste väck

Karin Pihl: Hur står det till med moralen hos svenska myndigheter egentligen?

ANNONS
|

Rikspolischefen Dan Eliasson är i blåsväder. Ekots avslöjande (5/9) visar att Polisen lämnat ut säkerhetsklassade uppgifter till ett kanadensiskt företag. Det rör sig om uppgifter om de anställdas namn och personnummer och om deras anhöriga, inklusive barn, och resmönster och löner.

Har man tillgång till dessa uppgifter har man god insyn i Polisens verksamhet. Just därför måste information krypteras på ett sätt som Försvarsmakten godkänt, enligt Säkerhetsskyddsförordningen. Under onsdagen bekräftade Polismyndigheten att man bortsett från denna förordning, men hävdar att man har laglig rätt att göra detta.

Men det har Polisen inte alls. I alla fall inte enligt de experter, bland annat it-säkerhetschefen på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, som Ekot har talat med. Våren 2015 hade Eliasson dock ont om tid och resurser, och därför valde han att anta en ”pragmatisk” inställning till vad lagen föreskriver.

ANNONS

Vänta nu. Har vi inte hört den här historien förut? Ekots avslöjande är skrämmande likt Transportstyrelsens it-skandal, där den tidigare generaldirektören Maria Ågren beslutade om ”avsteg från lagen” för att kunna låta ett icke-säkerhetsklassat utländskt företag sköta hanteringen av känsliga uppgifter.

Hur står det till med moralen hos svenska myndigheter egentligen? Ovanstående händelser skulle kunna vara enskilda tabbar. Men de kan också utgöra en del av en osund kultur i förvaltningssverige. Detta hävdar Jakob Heidbrink, docent i civilrätt (Dagens Samhälle 6/9). Chefer inom den svenska myndighetsvärlden förflyttas mellan olika toppositioner, trots att myndigheternas uppgifter skiljer sig åt markant. Ågren var GD på Naturvårdsverket innan hon tog över Transportstyrelsen. Dan Eliasson hade samma titel på Försäkringskassan – ett jobb han skötte dåligt – innan han blev rikspolischef.

Det finns givetvis många förklaringar till varför sådana här händelser kan inträffa. Men det är uppenbart att den svenska myndighetskulturen inte präglas av meritokrati och professionalism. Tror man att man som myndighetschef kan göra ”avsteg från lagen”, det vill säga begå brottsliga handlingar, har man förlorat markkontakten.

Det är regeringen som tillsätter myndighetschefer. Därför är ansvaret ytterst regeringens. En utomstående utredning som grundligt granskar svenskt myndighetsväsende vore på sin plats.

ANNONS