Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trio med trubbel. Sedan regeringstillträdet har Socialdemokraterna och Miljöpartiet stadigt minskat i popularitet.

Inte bara Moderaterna har problem

"Ledarskap är en bristvara i svensk inrikespolitik"

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

På torsdagsmorgonen (1/6) släppte Statistiska Centralbyrån (SCB) vårens undersökning av opinionsläget i Sverige. Moderaterna är den stora förloraren med nästan fem procentenheters nedgång sedan i höstas, och får lämna ifrån sig platsen som näst största parti till Sverigedemokraterna. Allianskollegan Centerpartiet står för en stark tillväxt på över fyra procentenheter under samma period. Men jämfört med valet år 2014 är det SD som växer mest.

Det är dock skillnad på tillväxt och tillväxt. I Centerns fall är den inte organisk utan bygger på bristande Allians-alternativ. SD har en mer robust och långsiktig trend uppåt, med inflöden från de flesta partier – utom just C.

Helt oavsett är dessa tre huvudaktörerna i dagens politiska drama. Sedan valet 2014 har M-väljare i stor utsträckning gått till C eller SD. Nedtvingade i spagat mellan liberalism och socialkonservatism, försöker M sannolikt öva upp sin politiska vighet. Det monotona budskapet om tydlighet och ansvarstagande får dem dock att framstå som stelare än någonsin.

Men Moderaternas största tapp sedan i höstas är till gruppen ”Vet ej”, vilket säger en del om partiets svaghet. De uppfattas som oliberala, icke-konservativa och otydliga – samtidigt.

Nu görs många försök från vänsterhåll att befästa eller förstärka bilden av ett krisande M, en sprucken Allians och ett fragmenterat politiskt landskap som kräver socialdemokratiskt ledarskap. SCB:s siffror visar dock att de budgetsamarbetande partierna MP, S och V bara lyckas skrapa ihop 42 procent av väljarstödet. Ledarskap är en bristvara i svensk inrikespolitik.

Men en ny undersökning från opinionsinstitutet Novus (31/5) balanserar upp slagsidan för den moderata skutan. Varannan väljare vill se M ingå i en regering, och lika många vill stoppa in C i ekvationen. Sedan juni 2014 har stödet för de två stigit kraftigt och de delar nu på förstaplatsen. Förtroendet för S har sjunkit, MP har halverat sitt stöd och ligger på delad sistaplats med V.

Även om väljarstödet för enskilda allianspartier svajar, är det den mest populära konstellationen enligt Novus. Så ja, dagens läge är svårt. Särskilt för socialister.