Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Karl af Geijerstam: Ja, bostadsmarknaden i Uddevalla är helt galen

Bostadsrättspriserna rusar i höjden – Bottenbetyg till lokala politiker – När spricker bostadsbubblan?

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Samma bostadsrätt som förra året var värd 1 miljon kronor är i dag värd 1,3 miljoner kronor. Så är läget i Uddevalla, enligt Svensk mäklarstatistik.

Det är ju trevligt för de som funderar på att sälja sin bostadsrätt, men problematiskt för de som vill köpa. I torsdagens tidning förklarade mäklaren Johan Nilsson att prisbilden bland annat beror på att många nybyggda dyra bostadsrätter har kommit ut på marknaden. Men det är ändå, som mäklaren Marika Ström påpekar, en brist på bostäder i Uddevalla. Även i Vänersborg och Trollhättan ökar priserna på bostadsrätter rejält.

Värre än i övriga landet

Snittet för prisökningarna på bostadsrätter i Göteborg och Trestad är betydligt högre än riksgenomsnittet. Det kan tyda på en positiv ekonomisk uppgång för Västsverige, vilket i grunden är positivt. Men bristen på bostäder gör också att marknaden blir mer trögrörlig. För att ekonomin ska kunna fungera bra, måste det vara möjligt att flytta dit jobben finns.

Läs: Raketökning av bostadspriser

De senaste årens låga räntor gör också hushållen mindre känsliga för inköpspriset. Men alla vet att det kan bli tufft när räntan vänder uppåt. Problemet med minusräntan är att lån blir mer lönsamt än sparande. Men det är inte konsumtion som hushållen lånar till mest, utan just bostäder.

Värdet på bostäder går uppåt och hushållens skuldsättning ökar. Bostadsbubblor har dock den dåliga egenskapen att de brukar spricka.

Dåligt betyg till politiker

Skuldsättningen måste alltså ned och tillgången till bostäder måste möta efterfrågan på ett balanserat sätt. Penning- och finanspolitik råder inte lokala politiker över. Men när det gäller bostäder går det att göra mycket på lokal nivå. Dessvärre var det olyckligt att fastighetsföretagarna i Uddevalla gav ett så dåligt betyg till kommunen när det gäller bland annat plan- och bygglovsfrågor. Man kan jämföra med Trollhättan som fick ett mycket bättre betyg. Här har Uddevallapolitikerna en läxa att göra.

Uddevalla står dock inte utan byggprojekt. Nyligen kunde Bohusläningen också presentera ytterligare ett område väster om Uddevalla där det planeras för nya bostäder. Men när mäklare kallar marknaden för ”galen”, då är det ett tecken på att det finns mycket som behöver åtgärdas på bostadsmarknaden.