Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Jag vet hur det är att gå en halv kilometer för att få tidningen

Ingalill Sundhage: Vi kan inte fortsätta att lägga så stora pengar på distribution.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Förr när Bohusläningen bara var en papperstidning, kom gårdagens nyheter till morgonkaffet. Vi hade, och har fortfarande, en deadline som bestäms av tryckfönstret. Med digitaliseringen har möjligheten att publicera nyheter också på andra tider ökat. Då funderade vi mycket över var nyheten skulle komma först, i pappret eller på sajten och vi strävade också efter att ha en balans mellan pappersutgåvan och den snabba digitala kanalen. Det är några år sen nu.

LÄS MER: Det har aldrig varit billigt med papperstidning!

Men i takt med den digitala utvecklingens möjligheter ser vi också hur kanalerna allt mer smälter samman. e-tidningen, en digital papperstidning, har sina läsare och sajten har sina. I framtiden tror jag att dessa digitala tjänster kommer att stråla samman på ena eller andra sättet.

LÄS MER: Jag förstår läsarnas ilska och besvikelse

Men än så länge har vi e-tidningen som en egen digital kanal och den ligger klar när papperstidningen går i tryck. Och istället för att vänta på att papperstidningen, kommer e-tidningen att ligga klar för läsning redan kvällen före papperstidningens utgivning. Jag ser ingen anledning att vänta med att publicera den i samma veva som papperstidningen, utan det blir upp till kunden att bestämma när hen vill ta del av vårt innehåll. För det är ju för er läsare som vi granskar, förklarar och berättar och varför dröja med att berätta vad vi gjort när vi kan göra det redan kvällen före. Tycker man att det är till frukost man ska ta del av Bohusläningens nyheter, och man kan klara av att stå emot nyfikenheten, ja då kan man ju faktiskt vänta med att läsa Bohusläningen som vanligt till morgonkaffet. Det får bli läsarens egna val.

LÄS MER: De som är datorlösa kommer inte att ha råd med tidningen

Vi genomgår ett paradigmskifte. Datoriseringen är här och oavsett vad var och en tycker påverkar det oss i så mycket mer än bara hur vi får ta del av en papperstidning. Jag har själv levt på landet med lantbrevbärare och med en halv kilometer till VTD:s tidningslåda. Jag vet hur det känns när tidningen inte kommer och jag förstår att det inte bara är till att köpa sig en läsplatta och bli digital e-tidningsläsare för alla.

LÄS MER: Orealistiskt att skaffa en läsplatta

Men ska vi fortsätta med det vi gör, ja då måste vi se över kostnaderna och just nu står distributionen i fokus. Därför genomför VTD dessa förändringar. För vi kan inte fortsätta att lägga så stora pengar på distribution utan jag vill att vi ska lägga pengarna på innehåll. Lyckas vi med det kan vi fortsätta att dela ut en papperstidning i områden där det är lönsamt, vi kan publicera en e-tidning redan kvällen innan och vi kan fortsätta att leverera nyheter över dygnets alla timmar.

LÄS MER: Morgondagens nyheter kommer inte till morgonkaffet

Trevlig helg!

VAD TYCKER DU? Kommentera här nedan: