Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krångel. Hårdare vapenlagstiftning väntar om den nya utredningens förslag går igenom.
Krångel. Hårdare vapenlagstiftning väntar om den nya utredningens förslag går igenom.

Joakim Broman: Jaga inte laglydiga svenska vapenägare

Joakim Broman: Sveriges jägare och sportskyttar bör kräva svar från partierna innan valet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det kontroversiella vapendirektivet ska implementeras i Sverige. När förslaget förhandlades fram fick svenska EU-parlamentariker, däribland moderaterna Christofer Fjellner och Anna-Maria Corazza Bildt, jobba hårt för att förklara att svenska lagar i allt väsentligt redan följer direktivet, och för att stryka punkter som i onödan krånglar till det för jägare och sportskyttar.

Det lyckades – men riskerar ändå att vara förgäves. Den svenska utredningen om hur direktivet ska implementeras har nämligen lagts fram för regeringen, och där återfinns en mängd av de strukna förslagen.

Ett exempel är det nya kravet på att vapenägare ska kontrolleras mot brottsregistret regelbundet – minst vart femte år. Det verkar förstås inte orimligt. Det är bara det att svenska vapenlicenser med nuvarande lagstiftning kontrolleras med automatiska körningar varje dag.

Ändå föreslår utredningen att vissa vapenlicenser ska tidsbegränsas på fem år. Det riskerar att leda till ännu längre handläggningstider hos polisen. På vissa håll i landet är de redan idag upp till fyra månader.

Utredningen har fått massiv kritik. Flera skyttesportförbund säger i sina remissvar att förslagen i praktiken innebär ett förbud mot deras sportutövning. Båda de stora jägareförbunden är starkt kritiska och tycker att förslagen går längre än vad som krävs. Det håller också Naturvårdsverket – som typgodkänner vapen – med om.

Positiva är i princip bara Polismyndigheten. De tycker att implementeringen skulle kunna gå ännu längre än utredningen föreslår.

Deras trovärdighet i frågan är dock sargad. I flera års tid har polisen anklagats för vapenfientlig aktivism. Flera rättsfall där man nekat personer vapenlicenser på godtyckliga grunder, exempelvis att ett vapen “ser militärlikt ut”, har uppmärksammats i jaktkretsar. Under 2016 rapporterade Svensk Jakt att polisen motiverade ett avslag med hänvisning till det nya vapendirektivet – som då inte ens var ett färdigt förslag på EU-nivå.

Svenska politiker gör alltså klokt i att lyssna på fler uppfattningar än polisens när lagstiftningsprocessen går vidare. Sveriges jägare och sportskyttar bör i sin tur kräva svar från partierna innan valet. Annars riskerar nästa mandatperiod att bli en jaktsäsong på laglydiga vapenägare.