Jobb till nyanlända minskar polariseringen

Ledare: Sverige har nu en etnifierad arbetslöshetsgrupp.

ANNONS
|

Vi är vid vägs ände och måste bryta det här. Orden kommer från Sveriges kommuner och landstings ordförande Lena Mikko som svar på den granskning som Dagens Nyheter publicerade i måndags. I 108 av Sveriges 290 kommuner är arbetslösheten bland utrikes födda nu över 30 procent. I april var den genomsnittliga arbetslösheten för inrikes födda 4,7 procent i hela landet, men hela 21,4 procent för utrikes födda.

Sverige har nu en etnifierad arbetslöshetsgrupp.

Tolv kommuner har i dag en arbetslöshet över 50 procent bland de utrikes födda. 2012 fanns det inte en enda kommun med de hårresande förhållandena. Det säger sig självt att ökningen blir lavinartad i avsaknad av arbetsmarknadsreformer kombinerat med höga nivåer av migration.

ANNONS

DN:s granskning kommer även med en rejäl brasklapp: De 150 000 människorna som kom till Sverige under förra årets flyktingvåg, eller ungefär hälften om Anders Ygemans uppmaning att utvisa upp till 80 000 personer blir verklighet, står för närvarande i farstun till den svenska arbetsmarknaden. Och då kommer siffrorna ändras radikalt.

Det finns nu två sätt att gå för att lösa krisen. För det första måste kommuner och regioner framöver ta ett större ansvar för att skapa en ny typ av jobb som neutraliserar försörjningsstödens urgröpning av den offentliga ekonomin. Det måste finnas utrymme för lokala lösningar utefter specifika regionala behov. För det andra måste den privata sektorn och det fria företagandet ges bättre förutsättningar för att aktivera en stor grupp av människor och få dem att växa och bidra till samhället.

Inte osannolikt måste dessa båda lösningar knytas närmre varandra och en helt ny typ av offentlig-privat samverkan ske. Det kommer göra ont när knoppar brister och nya arbetsmarknadspolitiska och privata lösningar skapas, men morgondagens lösningar består inte av dagens bromsklossar. Att skapa jobb till de nyanlända är också det enda sättet att motverka ökad polarisering och minska fördomar.

ANNONS