Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: Kan tidsplanen verkligen hålla?

Karl af Geijerstam: SM i friidrott år 2020 i Uddevalla verkar vara en vision för tidsoptimister.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Uddevalla har sökt SM i friidrott till år 2020. Men först måste Rimnersvallen byggas om för 30 miljoner kronor – minst.

Vid förra månadens möte med Kultur- och fritidsnämnden gav politikerna i nämnden ett okej till planerna och bad om pengar för detta från kommunfullmäktige.

Ombyggnadspaketet består av den redan beslutade nya läktaren på östra sidan som sedan tidigare haft en budget på 15 miljoner kronor. Till detta kommer anpassningar av Rimnersvallen för att leva upp till SM-standard, vilket är kostnadsberäknat till 15,8 miljoner kronor.

Men anpassningar innebär en lång rad byggprojekt som ska göras på Rimnersvallen. Man kan läsa följande i handlingarna: ytterligare två banor på upploppssidan, ändring av kurvradien till 35,9 meter (från 35,64 meter, 26 centimeters skillnad!), flyttning av längd- och trestegsbana, förskjutning av fotbollsplanen 3,04 meter (sic!) österut.

LÄS MER: Stick hål på ballongen SM i friidrott i Uddevalla

– Ombyggnaden är i vissa delar en stor apparat och vi är redan tidspressade. Sedan väntar bygglov, upphandling och med en osäkerhet inför hur de två kommande vintrarna blir, sade projektledare Bengt Alm till Bohusläningen 14 september.

Den som tittar på almanackan har all anledning att fundera – hur ska man hinna detta till våren 2020? Vi skriver oktober 2018 och ärendet har ännu inte varit upp i kommunfullmäktige. Vad händer om det blir återremisser och ärendet dras i långbänk?

Under året har Christian Persson, ordförande i Hälle IF, skrivit till kommunen och uttryckt farhågor för tidsplanen. Läktarbygget kan börja till våren och löparbanorna efter semestern nästa år. Men då kommer man inte att hinna, är Perssons bedömning.

LÄS MER: Himla rabalder om slutnotan kommer fram

Han är även skeptisk till investeringarna som sådana. Utökningen med två banor för 100-meterslopp enbart för SM beräknar Persson till 180 000 kronor i sekunden (!) för de 14 lopp som ingår i tävlingarna.

Antingen begär man dispens för att arrangera med bara sex banor eller så får arrangemanget gå över till annan ort "och vi får svälja stoltheten", anser Persson. För att arrangera mindre arrangemang, som exempelvis SM för juniorer, behöver man bara småinvesteringar för 1-3 miljoner tror Persson.

LÄS MER: Ombyggnad problem för klubbarna

Som sportreporter Christer Lindgren påpekade i en krönika för en månad sedan är det klart att arrangörsklubben IK Orient kan sköta arrangemanget utmärkt. Men varför stressa fram en ombyggnad av Rimnersvallen? Flera insändare har också uttryckt farhågor för tidsplanen. De sakliga argumenten som framförs är så starka att Uddevalla kommun borde skjuta minst ett år på ansökan. Det borde vara bättre för alla inblandade, både kommunen och arrangörerna.

LÄS MER: Dags att tänka om och dra sig ur mästerskapen