Halloumi. Gott, men kanske inte etiskt försvarbart.
Halloumi. Gott, men kanske inte etiskt försvarbart. Bild: Jessica Gow/TT

Karin Pihl: Är det konsumenterna som ska rädda planeten?

Matproduktionens påverkan på miljö och klimat är komplex. Det är nästintill omöjligt att göra rätt val i mataffären,

ANNONS

Ta ett grönt år! Välj vego! Överallt i matbutikerna finns skyltar som uppmuntrar kunderna att köpa vegetariskt. Det har uppenbarligen gett effekt. Fler väljer grönt på tallriken, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Främst är det importköttet som minskar. År 2013 stod det svenskproducerade köttet endast för 61 procent av konsumtionen. I fjol ökade andelen till 67 procent. Men innebär det att konsumentmakt kommer att lösa miljö- och klimatkrisen? Knappast.

Att äta moraliskt riktigt är tyvärr svårare än att bara skippa kött från ko, gris och lamm. För att ens kost inte ska påverka människor, djur och natur negativt finns det en rad andra aspekter att hålla reda på. Fisk och grönt betraktas ofta som det självklara valet, medan kött anses vara dåligt. Men riktigt så enkelt är det inte.

ANNONS

I dessa grilltider väljer många klimatkämpar att lägga halloumi på grillen i stället för fläskkarré. Importen av den salta osten har ökat från 21 ton 2010 till hela 4 000 ton i fjol. Men det är faktiskt sämre än kött, larmade WWF nyligen. Nästan all halloumi som konsumeras i Sverige importeras från Cypern, som är värst i hela EU då landets bönder fullkomligt dränker kreaturen i antibiotika. Antibiotikaresistensen är ett minst lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Redan nu dör en halv miljon människor om året av infektioner som inte går att behandla med antibiotika, enligt Läkare utan gränser. År 2050 kommer den siffran att stiga till 10 miljoner.

Där rök den osten. Bättre då att äta fisk, kanske många tänker. Men inte ens fisk kan man stoppa i sig med gott samvete. I varje fall inte torsk från Östersjön, som håller på att utrotas på grund av parasiter. Lax är heller ingenting man bör köpa, åtminstone inte norsk odlad. Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet om aktivisten Mikaels Fredins undersökningar av norska laxodlingar. Fisken var angripen av svamp, löss och hade stora sår, och kan sprida parasiterna vidare vilket kan hota ekosystemen.

Inte ens sojabönan, som till stor del används till djurfoder, går fri. Framställningen av den proteinrika bönan leder till att regnskogar skövlas.

ANNONS

Men om man bara äter ekologiskt, då? Tyvärr. Det garanterar inte att man bidrar till en bättre miljö. Huruvida ekologiskt är bra eller inte skiljer sig mellan olika livsmedel, och svaret beror också på vad man vill uppnå. Ekologiskt kan minska gifterna i miljön, men också leda till övergödning och försurning, och öka utsläppen av växthusgaser.

Att äta rätt är helt enkelt svårt. Matproduktionens påverkan på miljö och klimat är komplex. Det är …nästintill omöjligt att göra rätt val i mataffären, Det är nästintill omöjligt att göra rätt val i mataffären. Matproduktionens påverkan på miljö och klimat är komplex. En slutsats kan man dock dra. Uppgiften att rädda världen kan inte enbart läggas på konsumenterna.

ANNONS