Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20190510: Daniel Bäckström (C),  Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (M), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M), under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen. Bild: Naina Helèn Jåma/TT
STOCKHOLM 20190510: Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (M), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M), under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen. Bild: Naina Helèn Jåma/TT

Frida Jansson: Kass försvarspolitik - dålig beredskap

Frida Jansson: Det var socialdemokraterna som kraschade försvarsberedningen

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

“Vår beredskap är god”, sa Per Albin Hansson i sitt berömda skansental 1939. I efterhand har man frågat sig om det verkligen var så, mot bakgrund av nedrustningen av försvaret under 1920- och 30-talen. Även om mycket har förändrats i Socialdemokraterna sedan slutet av 30-talet har synen på försvarspolitiken inte gjort det – det bevisades senast när sossarna kraschade försvarsberedningen för en dryg månad sedan.

LÄS MER: Försvaret måste finansieras

Det fanns en delad problembild bland försvarsberedningens ledamöter. Sveriges totalförsvar klarar i nuläget knappt ett krig. Ledamöterna arbetade fram en rapport med målsättningen att förändra detta. Under förhandlingen hade finansdepartementet en tjänsteman som satt med, men han eller hon satt uppenbarligen och spelade mobilspel. Finansieringsfrågan verkade inte vara ett problem. Det var först några dagar innan försvarsberedningens rapport skulle presenteras som beredningen föll samman – Socialdemokraterna sa nu att pengarna, 1,5 procent av BNP, inte fanns. De borgerliga lämnade bordet eftersom enigheten i försvarsfrågan upphört sekunden Magdalena Andersson kom på att ett försvar kostar mer än en dajmstrut. Hon vägrade betala den summa som rapporten utgick ifrån och det fick allianspartierna att se rött.

LÄS MER: Borgerlig enighet stärker försvaret

I det nya numret av officersförbundets tidning (nr 4) redogör den tidigare miljöpartistiska försvarspolitikern Annika Nordgren Christensen för alla turer kring försvarsberedningen. Hon menar att Socialdemokraternas intention, att bryta ut vissa förslag ur beredningens rapport för att spara pengar, motverkar hela syftet med beredningen. Det är som ett korthus – man kan inte kila bort kortet längst ner och tro att det inte får någon effekt på korten längst upp.

LÄS MER: Ställ inte försvaret av Östersjön och västerhavet mot varandra

Sanningen är att alla partier, även de borgerliga, varit kassa på försvarspolitik sedan Sovjetunionens fall. Under regeringen Reinfeldt var man för upptagen med att rädda Sveriges ekonomi för att riktigt bry sig om Sveriges gränser och de socialdemokratiska regeringarna innan dess bantade också försvarsbudgeten. Regeringen Persson la ner en mängd förband och regementen i slutet av 90-talet. I och med att den säkerhetspolitiska arenan förändrats sedan Ryssland rustat upp har de borgerliga partierna skärpt sig och driver frågan om bland annat ett svenskt Natomedlemskap. Även Socialdemokraterna delar bilden av det säkerhetspolitiska läget – annars hade de givetvis inte tillsatt försvarsberedningen. Men när det kommer till resultat och genomförande så tappar de bort sig. Beredskapen är inte god – den är undermålig – oavsett vad Socialdemokraterna försöker tuta i oss.