Klämdagsbeslutet blev ett lotteri för föräldrar

Rektorer i kläm hittade kreativa lösningar i fredags - men inte alla

ANNONS
|

Det var nog många föräldrar i Uddevalla som haft anledning att förvånas över Uddevalla kommuns beslut om klämdagen i fredags. Barn- och utbildningsnämndens ursprungliga beslut om läsårstiderna innebar att fredagen skulle vara en ordinarie skoldag. Men ju närmare Kristi Himmelfärdshelgen man kom, visade det sig att rektorerna på de olika skolorna hade hittat olika sätt att runda nämndens beslut.

När Bohusläningen rapporterade om att den traditionella ledigheten på klämdagen hade tagits bort, blev många föräldrar upprörda. Den 11 mars berättade vi om familjen Larsson, som missade ett inplanerat scoutläger. "Det är ett i-landsproblem" konstaterade pappa Håkan Larsson.

Ordförande Cecilia Sandberg (S) "hade helt enkelt inte uppmärksammat" det egna beslutet och uttalade att "om det är så att skolor kommer hantera det på olika sätt är det väl bra om vi tittar på det så att det blir lika för alla".

ANNONS

Nu visade det sig att det inte blev lika för alla vilket Bohusläningen rapporterade i fredags. Även för Sandberg själv fick det konsekvenser med ett barn i skola och ett barn som hade ledigt.

Att ha barn i grundskolan är nämligen för föräldrar både en rättighet och en plikt. Beslut om lovdagar kan synas triviala, men nämndens beslut anger ju vilka dagar som föräldrarna har en plikt att se till att barnen är i skolan.

När rektorerna hamnade i kläm mellan politikernas beslut och föräldrars (och kanske också lärares) synpunkter, beslutade flera rektorer att disponera elevernas tid så att de slapp komma till skolan i fredags. Men andra rektorer genomförde lojalt nämndens politik. Man kan konstatera att denna reform av läsåret inte blev lika för alla. Snarare blev det så att föräldrar inte alls kunde förutse eller planera för ledigheterna i Kristi Himmelfärdshelgen.

Man kan fundera på om denna reform var särskilt genomtänkt. För om den hade varit det, kanske man från nämndens sida hade sett en mer helhjärtad och konsekvent argumentation för beslutet. Istället blev det för nämnden en påminnelse om den makt som rektorerna har att leda och fördela arbetet på skolorna – och därmed runda nämndens beslut.

ANNONS

Inför nästa år utlovar Sandberg en "tydligare planering". Det är nog föräldrarna tacksamma för.

ANNONS