Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Osund konkurrens. Kommunernas desperata ”jobblösningar” är den yttersta konsekvensen av att Socialdemokraterna och LO inte förmår att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.

Kommuner snedvrider konkurrensen 

Undersköterskornas arbetskläder tvättas redan av någon. Kommuner bör prioritera kärnverksamheten och lämna smutstvätten åt marknaden.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Attraktiva bostadsorter lockar ofta med tre saker: Låg skatt, höga sysselsättningstal och inte fler socioekonomiskt utsatta invånare än vad som kan hanteras utan att kostnaderna märks i välfärden. Om någon länk brister minskar attraktionskraften, även på natursköna platser.

I brist på sysselsättningsreformer från regeringens sida är det ingen slump att kommuner med stor arbetslöshet ser ett ökat behov av att själv ta fram "enkla" jobb. Landskrona bygger redan ett tvätteri som ska ge upp till 50 arbetstillfällen. Malmö utreder möjligheten. Även Kalmar har långtgående planer på ett kommunalt tvätteri, vilket väcker förståelig ilska i tvätteribranschen.

”Vi ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Vi ska tvätta vår egen tvätt.”, säger kommunalrådet i Landskrona, liberalen Torkild Strandberg (SVT 30/1).

Så kan man förstås se det, om man gör en riktigt generös tolkning. Men resonemanget öppnar för såväl offentligt drivna konferensanläggningar som lunchrestauranger. Personalen som får sina kläder tvättade behöver ju äta någonstans. Vad sägs om några extra arbetstillfällen i en kommunalt ägd restaurang som pressar ner priset på en dagens? Och varför ha en entreprenör som äger gymmet om kommunen kan driva ett med fler anställda?

När det offentliga kliver in som aktör på en redan existerande marknad används företagarens skattepengar för att ta potentiella kunder från hens egen firma. Det goda uppsåtet hindrar inte att resultatet blir fel, precis som när kommuner köper bostadsrätter till nyanlända i budgivning mot de egna invånarna.

Kommunernas desperata ”jobblösningar” är den yttersta konsekvensen av att Socialdemokraterna och LO inte förmår att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Och i vanlig ordning är det småföretagarna och deras personal som hamnar i skottgluggen för regeringens odugliga jobbpolitik.