Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stora skillnader. Skaraborg och Sjuhärad har bättre företagsklimat än Fyrbodal.

Karl af Geijerstam: Kommunerna måste vinna företagarnas förtroende

Hög tid att Fyrbodals kommuner börjar jobba med företagsklimatet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Häromdagen satt hundratals företrädare från kommunerna i Fyrbodal samlade i Vänersborg. Bakgrunden var dyster. I Svenskt Näringslivs återkommande ranking över företagsklimatet i landets kommuner, placerar sig kommunerna i Fyrbodal mycket lägre än kommunerna i Sjuhäradsbygden och Skaraborg.

Men nu vill kommunalförbundet i Fyrbodal få till en förändring. Det är inte en dag för tidigt. Under det närmaste året ska personalen i kommunerna utbildas under parollen "Förenkla – helt enkelt". Kommunerna ska bli bättre på att bemöta företagen och ge snabbare service.

I onsdagens tidning berättade kommunchefen på Orust, Jan Eriksson, att man vill bli mer tillmötesgående med snabbare handläggning av ärenden. Orust ligger på 264:e plats av landets 290 kommuner på rankingen, så man kan nog säga att behovet av förändring är stort.

För trots att alla kommuner arbetar under samma regler när det gäller bygglov, miljötillsyn och serveringstillstånd så är det stora skillnader hur företagarna i landets kommuner uppfattar attityden från politiker och tjänstemän. Uddevalla kommun når i 2015 års undersökning inte upp till gränsen för godtagbart när företagarna får sätta betyg. Det gäller även dialogen med kommunledningen.

I rankingen har man frågat medlemsföretagen om man tvekat att lämna klagomål mot kommunen med risken att detta skulle påverka företaget negativt. Var tionde företagare i Sverige har svarat "ja, fler gånger" på denna fråga. I Uddevalla är det 14 procent. Det säger något om hur illa ställt det är med förtroendet mellan företagen och kommunerna.

Elisabeth Sandberg, regionchef för Sveriges Näringsliv, framhåller Ale och Bollebygd som positiva exempel på kommuner som har lyckats förbättra sitt företagsklimat. Mycket handlar om att sätta fokus, kommunicera utåt och inte minst inåt, bland personal och tjänstemän.

– Om politiker sätter upp tydliga mål och åtgärder, genomsyrar det hela organisationen, säger hon.

Hon påpekar också att i Ale har man fortsatt arbetet med företagsklimatet, även om den politiska majoriteten har skiftat. Man jobbar i enighet över blockgränserna med dessa frågor.

Det är därför välkommet att Fyrbodals kommunalförbund tar tag i frågan om företagsklimatet och arbetar för att få med sig alla medarbetare på tåget. I onsdagens tidning konstaterade man dock att det kan vara enklare sagt än gjort. Men definitivt nödvändigt.