Kommunpolitik 2016: avhopp, vildar och tomma stolar

En tredjedel av alla invalda kommunfullmäktigeledamöter i Lysekil har lämnat fullmäktige sedan valet för två år sedan.

ANNONS
|

Lika turbulent som det har varit i sakpolitiken, lika turbulent har det varit bland politikerna själva.

Valet 2014 ledde till politiska omvälvningar i Lysekil. Lysekilspartiets starka resultat gjorde att kommunfullmäktige delades i två stora och flera mindre block. Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna står dock orubbad, trots nederlag i budgetomröstningar.

Om detta rapporterar Bohusläningens reporter Ingvar Spetsmark när han summerar halva mandatperioden i politiken.

Avhopp från kommunpolitiken är inte ovanligt, men en tredjedel är väldigt hög andel. En del kan förklaras med att det är svårt för många människor att planera och lova att ställa upp och arbeta politiskt under en hel fyraårsperiod. Man kanske får jobb på annan ort, eller flyttar till en annan ort. Det kan också ske förändringar i privatlivet som gör att man inte orkar med att lägga ned så många arbetstimmar som behövs.

ANNONS

Den som väljer att ställa upp i kommunvalet får också räkna med att det tar mycket tid. Men de som är nya i politiken kanske inte alltid förstår vad det innebär. Sverigedemokraten Håkan Johansson berättar att de politiska uppdragen tog mer tid i anspråk än han tänkte från början. Det går inte för honom att kombinera med att driva ett eget företag.

I senaste numret av Dagens Samhälle (33/2016) finns en sammanställning över alla politiska avhopp och antalet tomma stolar i landets kommunfullmäktigeförsamlingar. Den visar att Sverigedemokraterna står i en klass för sig. 57 av partiets lokala politiker har lämnat partiet de senaste två åren. Partiet har också 66 tomma stolar i landets kommunfullmäktige.

Lokala partier löper också en stor risk att splittras. Efter SD kommer olika lokala partier på andra plats på avhoppslistan. 24 lokala politiker har lämnat olika lokala partier och sitter som politiska vildar.

Enligt forskaren David Karlsson är detta ett symptom på att partierna har svårare att rekrytera folk. De som väljs in har inte samma partilojalitet.

Men när det gäller avhopp finns det också andra frågor som partierna måste lösa. Hur ska man kunna organisera det politiska arbetet så att vanliga människor kan kombinera arbete, familj – och politiskt engagemang?

ANNONS

ANNONS