Kontorslandskap skapar inte effektiva arbetsplatser

Coronapandemin gör att fler uppskattar att vara hemma och arbeta utan störningar

ANNONS

Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan en dryg månad tillbaka alla som kan att jobba hemifrån för att dämpa smittspridningen. En uppmaning som de allra flesta tar på allvar. Att jobba hemifrån är på gott och ont. Man slipper å ena sidan att lägga tid på att resa till och från jobbet, å andra sidan kan det vara svårare att upprätthålla självdisciplin och den spontana kontakten med kollegorna blir lidande.

En sak som är säker är i alla fall att den moderna kunskapsekonomin tack vare digitalisering och internet kan klara sig ganska bra även utan fysiska kontor. Och mycket talar nog för att distansarbete kommer fortsätta att vara vanligt även när pandemin är över. Det betyder i sin tur inte att idén om en fysisk arbetsplats för kunskapsarbetare har spelat ut sin roll. Men de senaste decenniernas trend mot att ha så kallat öppna kontorslandskap kan mycket väl komma att befästa distansarbetet.

ANNONS

Tanken med öppna kontorslandskap är i grunden god. Inga barriärer ska stå emellan kollegor och olika avdelningar på jobbet, så att kommunikationen blir smidigare och en mer naturlig del av arbetsdagen – samtidigt som arbetsgivaren kan skära på lokalkostnaderna. De senaste årens forskning har emellertid dömt ut de öppna kontorslandskapen.

I en Harvardstudie från 2018 lät man företag byta ut enskilda rum mot landskap för att studera hur kommunikationen påverkades. Till forskarnas förvåning minskade ansikte mot ansikte-kommunikationen med 70 procent, medan kommunikationen över nätet ökade i samma utsträckning. Forskarnas hypotes är att människor hittar nya strategier att få vara ifred i ett öppet kontorslandskap, alternativt att folk blir överstimulerade av att ha för många personer omkring sig.

Andra studier har visat hur den ökade ljudnivån och minskade personliga integriteten som följer med kontorslandskapen försämrar arbetstagarnas produktivitet, samtidigt som folk till och med samarbetar mindre av rädsla för att andra ska sko sig på ens egna idéer som lättare kan sippra ut i ett samtal i ett kontorslandskap.

I en tid av sociala medier, Google och generellt informationsöverflöde verkar vi ha glömt bort att de bästa idéerna väcks och den största produktiviteten uppnås genom djup och ensidig koncentration utan avbrott och i avskildhet – en tes som Georgetownprofessorn Cal Newport driver i sin bästsäljande bok "Deep work" från 2016. Förhoppningsvis kommer coronapandemins distansarbete att påminna oss om det.

ANNONS

ANNONS