Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild på infarten till Sannäs
Känn dig välkommen – om du kör sakta.

Karl af Geijerstam: Lätta på gasen när du kör igenom Sannäs!

Det finns ingen enkel genväg - alla får anpassa sig

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Bygget av en ny bro över Bohusbanan mellan Grebbestad och Tanumshede har gjort många missnöjda. Bilister tvingas ta omvägar och får längre restider till arbete och andra ärenden. Boende längs vägarna där trafiken leds om klagar högljutt – och med rätta! – på en stor trafikmängd där många inte respekterar fartgränserna. Dessutom klagar de boende längs de små vägar som kan användas som genvägar på att trafikanter använder vägar som inte är byggda för ett stort trafiktryck.

LÄS MER: Broarbetet skapar intensiv trafik på småvägarna

Är detta Trafikverkets fel? Ja, den flitige debattören P-A Hultman i Grebbestad är en av flera som anser att myndigheten borde kunnat ta ett större ansvar. Han tycker att Trafikverket borde byggt en omväg norr om bron på cirka 600 meter. Man behöver inte vara expert på vare sig vägbyggnadsteknik eller jordbruk för att inse att det vore väldigt dyrt och ett kraftigt ingrepp i markerna.

Att den gamla bron behövde rivas och bytas ut torde vara odiskutabelt. Bron är ett beredskapsarbete från 30-talet och är sedan länge för liten för dagens biltrafik. Frågan om en ny bro har diskuterats i över ett decennium. Trafikverket beslutade för flera år sedan att bygga en bro och samrådsmöten har hållits. För bilisterna i området borde trafikomläggningen denna vinter inte komma som en överraskning.

LÄS MER: Nytt brobygge påbörjas – river 80-årige Alf Olssons hus

Vid många brobyggen kan man bygga en ny bro bredvid den gamla och låta den gamla användas under byggtiden. Detta var dock inte ett alternativ här. Den gamla bron skulle inte hålla för detta.

Det är svårt att se att Trafikverket skulle kunna gjort på något annat sätt. Däremot finns det många andra som borde göra annorlunda.

Bilisterna som kör igenom Sannäs borde skärpa sig. Lätta på gasen, kör försiktigt och glöm alla tankar på att göra en omkörning! Enligt uppgift kör 76(!) bussar nu genom Sannäs varje dag. Det borde bilisterna tänka på när det inte är fri sikt.

LÄS MER: Norra infarten till Grebbestad stängs av i ett halvår

En annan aktör som borde göra annorlunda är Googles navigeringstjänst. Visst, Google har noterat att vägen över bron är avstängd. Men ber man om en rutt mellan Havstenssund och Tanumshede hänvisar Google till en av de genvägar som Trafikverket har sagt inte får användas!

Det är svårt att se någon annan lösning än att alla får leva med omläggningen till nästa vår, då en ny bro ska stå klar. Men det vore onekligen en god idé att polisen kontrollerade efterlevnaden av fartgränserna. Fartbegränsande åtgärder torde också vara nödvändiga. Det är också en god idé att de som kan ägna sig åt distansarbete och ställa bilen gör det i så stor utsträckning som möjligt.

LÄS MER: Trafiksäkerheten sätts främst vid omledning av trafik

Den gamla bron höll i åttio år, och en ny bro håller förhoppningsvis minst lika länge. Det kan vara bra med lite perspektiv på saker och ting ibland. En kvart extra restid i några månader borde i det sammanhanget inte vara så svårt att stå ut med.