Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
DAB. En digitalradiomottagare för Digital Audio Broadcasting. Ett förslag på att införa tekniken DAB+ har förkastats av regeringen.

Karl af Geijerstam: Låt gärna Norge dabba sig först

I går kom beskedet från kulturminister Alice Bah Kuhnke: det blir inget beslut om släckning av FM-nätet och övergång till DAB-radio.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Beslutet är klokt. Ännu klokare är att regeringen inte säger att Sverige ska ha FM-radio för all framtid, utan följa utvecklingen noga.

Det är nu andra gången som en regering bestämmer sig för att fortsätta använda FM-nätet för direktsänd, trådlös radioutsändning. Förra gången var det Leif Pagrotsky (S) som drog i bromsen. Regeringen anser att det finns för många frågetecken. Bland annat rör det täckningen och funktionen viktigt meddelande till allmänheten, som måste vara rikstäckande.

Den digitala radiotekniken har flera fördelar, men som Riksrevisionen påpekade för några månader sedan, måste alltid fördelar vägas mot kostnader. Och då gäller det inte bara kostnader för staten utan också för lyssnarna.

Den digitala tv-övergången var lyckad på grund av att tittarna kunde få en mycket bättre produkt. Man kunde få fler kanaler med bibehållen eller bättre teknisk kvalitet.

Det har dock visat sig att om man ska kunna erbjuda så mycket som 60 rikstäckande radiokanaler, måste detta ske på bekostnad av ljudkvaliteten så att den till och med kan bli sämre än FM-kvalitet. Det finns färre fördelar med digital radio jämfört med digital tv. För konsumenterna blir övergången kostsam – särskilt i bilarna, där mycket radiolyssning sker.

Riksrevisionen har konstaterat att många av de nya kanalerna som kan skapas kommer att ha mycket få lyssnare. De som tillhör målgruppen för radiokanaler som ”Barock dygnet runt” eller ”Svenska proggklassiker” skulle definitivt vara vinnare med en övergång till digitalradion. Det skulle förmodligen också vara lönsamt för kommersiell radio att utveckla fler nischkanaler. Att göra stora investeringar som få lyssnare upplever en nytta av, är dock ur samhällsekonomiskt perspektiv inte försvarbart, menar Riksrevisionen. Den positiva samhällsnyttan är alltså svår att se för digitalradion, givet de trender som finns i det svenska radiolyssnandet just nu.

Folk överger direktsändningar för att i stället ladda ned ljud och lyssna på det man vill under sin joggingtur. Många streamar ljud via mobilnätet – trots de höga kostnaderna. Svenskarna är ett ovanligt streamande folk. Därför är en övergång till DAB inte samhällsekonomiskt försvarbar för Sverige i nuläget.

Läs mer på ledarbloggen: SR poddade sönder digitalradion

Norge och andra länder väljer andra vägar, men de har andra lyssnarbeteenden. Och i Norges fall har deras FM-nät ett större upprustningsbehov än det svenska. Det kan vara klokt att vänta några år och se vad Norge gör för erfarenheter vid en övergång till bara digital radio.

Under tiden kan man hoppas på att tekniken utvecklas så att man faktiskt skulle kunna få en stor mängd radiokanaler med cd-kvalitet. Men det är bara att konstatera att så bra är tekniken inte – ännu.