Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: "Låt Uddevalla bli en stad vid havet"

Ledare: Rätt att låta staden växa åt väster.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Om man besöker eller bor i Uddevalla centrum får man inte verkligen inte intrycket av att bo kustnära. Visst finns det båtar vid kajerna i centrum, men när de stävar ut från centrum passerar de industriområden och hamnområdet. Det är områden som kan användas bättre.

I den områdesplan för Bäveån och västra Uddevalla som kommunstyrelsen behandlar i dag finns det planer för ny bebyggelse i hela det nuvarande hamnområdet och i de områden som i dag är industriområden. Det är en på många sätt framåtsyftande plan som tar itu med många av stadens gamla problem. Ett av dem är centralstationens placering, som aldrig har varit just central. Att låta tågen stanna några hundra meter österut och knyta ihop dem med stadsbussarna är utmärkt.

Läs också: Framtidens centrum planeras mot väster

Ett annat återkommande gissel är översvämningarna i centrum. Ska staden expandera västerut måste man bygga skydd för vatten och översvämningar. Prislappen för detta är inte billig, cirka 350 miljoner kronor i dagens penningvärde. Men å andra sidan är det ett projekt som kommer att hålla på i årtionden och säkra staden för en eller två generationer framåt.

En insändarskribent ställde häromveckan frågan om ett sådant projekt är värt pengarna. Vore det inte bättre att gräva upp Riversideängen och andra låglänta områden och höja områden närmare stadskärnan i stället. Som Ole Borch påpekade i ett svar, så är även sådana projekt förknippade med kostnader.

Då är det en bättre investering att säkra de västra delarna av staden så att den kan växa och erbjuda en god livsmiljö för kommande generationer av Uddevallabor. Låt Uddevalla bli en stad vid havet.