Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Jaenson: Lös skolans verkliga problem i stället

Emma Jaenson: På kommunala skolor kan halvdassig undervisning rulla på år efter år

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

“Oseriösa vinstjägare måste bort från skolväsendet”, säger det upprörda skolborgarrådet Olle Burell (S) i DN, efter att Skolverket i tisdags (20/6) bedömde att bristerna på Thorén Innovation School i Stockholm var så allvarliga att skolan måste stängas ner med omedelbar verkan.

Att skolor med stora brister stängs är så klart positivt.

Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) väljer att lägga fokus på annat håll. “Aktiebolagen säger en sak om syftet med verksamheten, skollagen en annan. Är det då inte vår skyldighet att reglera resursanvändningen?”, frågar han på Twitter.

Drygt fyra av fem skolelever går på kommunala skolor, och titt som tätt kommer rapporter om utbredda problem med bristande kunskapsresultat och oordning och stök i klassrummen.

Ändå väljer Shekarabi att se friskolorna som det huvudsakliga problemet.

Men friskolor som inte lever upp till Skolinspektionens krav, kan till skillnad från de kommunala skolorna, stängas permanent - som i fallet med Thorén Innovation School. På kommunala skolor kan däremot halvdassig undervisning rulla på år efter år utan konkreta åtgärder.

Socialdemokraterna är helt enkelt emot dåliga skolor så länge de är friskolor. Usla kommunala skolor tycks okej.

Fokus bör inte ligga på huruvida en skola drivs i kommunal eller privat regi. Det har alltid funnits bra och dåliga skolor - även innan friskolereformen 1992. De akuta strukturproblemen som blivit integrerade i läroplan och i lärarutbildning genom decennier av missriktade beslut av tjänstemän och politiker borde vara regeringens primära fokus.

Varför lägga energi på att stänga ner fungerande friskolor när många elever på kommunala skolor inte har möjlighet till regelrätta lektioner för att det är brist på lärare? Hur ska man hantera stöket och bråket i klassrummen? Hur ska man kompensera den femtedel av alla elever som går ut med ofullständiga betyg - elever som till stor del har studerat i det kommunala utbildningsväsendet? När det kommer till skolans verkliga problem står Socialdemokraterna svarslösa.

Skolor som inte lever upp till Skolinspektionens krav bör stängas oavsett om de är kommunala eller vinstdrivande. Men framför allt borde politiker fokusera på de grundläggande problemen i skolväsendet, för att alla elever ska få en bra utbildning - oavsett om skolan är kommunal eller privat.

Länkar:

DN

Skolvärlden

Skolinspektionen