Är det en rättighet att läsa papperstidning?

Nästan 400 av Bohusläningens läsare får sin papperstidning distribuerad av Postnord. I maj övergår företaget till varannandagsutdelning. Kan man kräva att alla ska läsa e-tidningen eller sajt istället för att få aktuella nyheter och ta del av den lokala debatten? Nej, staten bör subventionera utdelningen av demokratiska skäl, anser chefredaktören Gunilla Håkansson.

ANNONS
LocationBohuslän|

I maj gör Postnord allvar av sina planer att införa varannandagsutdelning i stora delar av landet. För det flesta innebär det på sin höjd att födelsedagskortet kanske blir lite försenat, eller att myndighetspost eller reklam kommer någon dag senare. Anledningen är ju så klart att antalet försändelser stadigt går ner och ju färre brev vi skickar, ju dyrare blir det att bära ut de få som fortfarande postas. Postnord har testat varannandagsutdelning i Lund och Kävlinge och det har funkat bra, så nu skalar man upp.

LÄS MER:Posten ska delas ut varannan dag

Men det finns en stor skillnad mellan Kävlinge/Lund om man jämför med glesbygdsområden i Bohuslän och Dalsland. Här levereras dagstidningar och tredagarstidningar med posten. Närmare 400 av Bohusläningens läsare får sin tidning levererad av Postnord och drabbas alltså av serviceförsämringen. Posten ska delas ut växelvis tisdag och torsdag en vecka och måndag, onsdag och fredag nästa vecka. Jag tror att de flesta av oss ganska lätt kan acceptera att vanliga brev, veckotidningar och reklam kommer lite senare. Men det är en annan sak med lokaltidningar som är viktiga ur ett helt annat perspektiv. Där finns nyheter och debatter som är dagsaktuella och viktiga för den demokratiska processen. Detta har regeringen ändå noterat - regeringskansliet har gett i uppdrag till Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) att snabbutreda hur distributionen av dagstidningar ska kunna fortsätta i ljuset av att Postnord inför varannandagsutdelning. Kan man upphandla tjänsten så att tidningsutdelningen kan fortsätta? Vad blir i så fall kostnaden? Utredningen ska vara klar senast sista mars.

ANNONS

Men alla tidningar erbjuder ju samma tjänster digitalt – det finns både e-tidning och sajt som dessutom är billigare än en traditionell papperstidning. Jag hoppas förstås att många ska ta klivet över till e-tidning och sajt. Då får man ta del av nyheterna ännu snabbare – e-tidningen som ser ut exakt som papperstidningen släpps kl 21.00 dagen innan papperstidningsläsarna får den i brevlådan.

LÄS MER:Hedekasbor upprörda över förändrad postutdelning

Men det går inte att blunda för att många äldre inte ingår i den digitala gemenskapen. Många äldre har med pandemin klivit över i den digitala världen, men långt ifrån alla. En del kan inte, på grund av att de inte har fungerade fiber eller bredband. En del har ingen dator, padda eller smartphone och vill heller inte skaffa eftersom de tycker det är för dyrt eller för att de är rädda att inte klarar av tekniken. För att inte öka utanförskapet ännu mer är det enda rimliga att genom statligt stöd se till att alla har möjlighet läsa en aktuell lokaltidning.

ANNONS