Havskuren. Här får bara Uddevallabor slänga sopor.
Havskuren. Här får bara Uddevallabor slänga sopor. Bild: Lasse Edwartz

Är Uddevalla kommun rädd för sopturism?

Varför kräver Uddevalla kommun – och Strömstad – klippkort för att få slänga grovsopor? Är vi inte glada över människor som återvinner, även om de inte har rätt att få ut det där klippkortet? Har det månne ett samband med alla sopor jag ser dumpade ute i naturen, undrar chefredaktören Gunilla Håkansson.

ANNONS
LocationUddevalla|

När jag flyttade till Bohuslän slogs jag av hur många högar av dumpat avfall jag såg i naturen. Jag har sett avskrädeshögar på de mest natursköna platser. Inte förrän jag skulle flytta inom Uddevalla kommun började jag förstå varför. Det är nämligen inte alldeles enkelt att slänga grovsopor varje sig i Strömstad eller Uddevalla.

Först måste du bevisa att du verkligen betalar sophämtning till kommunen. Det var inte helt enkelt för min del, eftersom jag är medlem i en ganska ny bostadsrättsförening, som förvisso betalar för sophämtning. Men det var inte helt lätt att bevisa att jag verkligen är med och betalar, via avgiften till föreningen. Så när jag flyttade från en mer väletablerad förening, till en nybildad, så spärrades mitt kort. Jag var inte längre betrodd att slänga grovsopor, tills man lyckades reda ut att jag faktiskt indirekt är kund.

ANNONS

I övriga kommuner i Bohusläningens utgivningsområde verkar det inte vara samma rigorösa kontroll, där är man välkommen att slänga grovsopor så länge det inte handlar om större mängder byggavfall, då tas en avgift ut. Just nu, vill säga. Under 2021 finns det inga spärrar i Tanum, Munkedal, Sotenäs och Lysekil, men under 2022 ska klippkort införas även där. Det är i skrivande stund inte beslutat om fritidsboende ska få några kort. I Strömstad får man slänga "vanliga" grovsopor tolv gånger och i Uddevalla tio gånger, om man har kommunal sophämtning. Det bör ju i och för sig räcka för de flesta hushåll.

Men varför i all sin dar är man inte glad och tacksam för alla sopor som sorteras? Jag har tidigare bott i Kalmar och Malmö och där är det bara företag som behöver betala för avfallshanteringen – och du som privatperson är välkommen att komma så många gånger du önskar. De bryr sig inte om ifall du är kalmarit respektive malmöit.

Så vad är det då kommunerna Strömstad och Uddevalla är oroliga för? Kan det vara så att man vill ha koll på att turisterna inte använder anläggningarna? Att man försöker sätta stopp för "sopturismen", lite som man på samma sätt tittar snett på "vaccinturister"?

ANNONS

Jag är övertygad om att kommuner som välkomnar alla privatpersoner, oavsett var de är skrivna, gör det rätta. Om du nu köper en ny soffa till sommarstugan, ska du som fritidsboende släpa med dig den gamla hem, till exempelvis Malmö? Kan det vara därför jag ser så mycket mer dumpade grovsopor i skogen här uppe än i Småland och Skåne?

Miljöhjälte? Nej tack! I alla fall om du inte passar in i mallen. Den extra peng det kostar kommunerna att låta alla göra sig av med sopor vore en väl investerad slant i miljön.

ANNONS