Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Thomas Bennelind
Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Thomas Bennelind

Gunilla Håkansson: Bagatellisera inte våld i hemmet

Det är lätt att få för sig sig att våld inom hemmet skulle vara mindre allvarligt än våld som sker på gatorna. Det är en allvarlig missuppfattning menar chefredaktören Gunilla Håkansson.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Natten mot onsdag smällde det till. Rapporterna om knivdåd mot flera personer fick mig först att tro att det rörde sig om ett vettlöst terrorbrott, någon eller några vettvillingar som riktade besinningslöst knivvåld mot okända. Polisen kunde snart berätta att deras teori istället var att det handlade om någon slags gänguppgörelse. Exakt vad det handlade om kommer vi kanske få svar på när polisens utredning är klar, men en del av facit blev en ung mans död och det är alldeles fasansfullt.

Men känslan som jag tror många oss fick var att Uddevalla känns hotfullt och bråkigt, men under pandemins 2020 är det inte på gator, torg och allmänna platser som väldet ökat. Vår kriminalreporter Andreas Engblom har gått igenom statistiken och det är tvärtom så att det varit färre bråk på stan och färre utländska stöldligor, däremot har det anmälts fler brott i nära relationer.

Det är ju logiskt att internationella ligor får svårare att forsla ut båtmotorer och hästsadlar ut ur landet när gränskontrollen blir rigorös och det inte går att ta de vanliga vägarna ut ur landet.

Lika logiskt är det förstås att det blir mindre bråk på stan och färre sexuella övergrepp i krogmiljö och på gator och torg när krogarna stänger, när det inte finns ett enda uteställe som har öppet efter klockan 20.00. Det gamla talesättet ”När vinet går in, går vettet ut” är lika sant som alltid och polisen bekräftar att alkohol är den absolut största bidragande orsaken till oroligheter på stan.

– Minskat alkoholintag har haft lugnande effekt på ordningsstörningar och bråk ute, säger Lars Eckerdal, chef för polisområde Fyrbodal.

Men dåligt ölsinne påverkar även i hemmamiljö och det är tyvärr heller inte förvånande att de anmälda brotten i nära relationer ökar. Att krogarna stänger gör det lugnare på stan och stökigare hemma och så klart har pandemin ökat den psykiska ohälsan för många, med stängda skolor . Ett nytt sätt att föra statistik gör det svårt att direkt jämföra med tidigare är men Stefan ­Johansson, chef för polisens grupp som utreder brott i nära relationer säger:

– Vi ser en uppgång kan jag säga. Vi hanterar betydligt fler ärenden än föregående år.

Han vill dock inte påstå att hela ökningen beror på att folk jobbar hemma och mår dåligt, särskilt inte som polisen i Fyrbodal har sett en ökning av brott i nära relation, där över 90 procent av offren är kvinnor, under flera år och polisområdet sticker ut jämfört med andra polisområden. Och anmälningarna kan komma att droppa in för 2020 ännu, när det gäller brott inom husets fyra väggar drar sig många in i det sista för att anmäla och när väl gränsen är nådd så anmäler man även bakåt. Så statistiken för förra året kan komma att förvärras.

Det är lätt att få för sig sig att våld inom hemmet skulle vara mindre allvarligt än våld som sker på gatorna. Det är en svår missuppfattning. För kvinnor är risken att allvarligt skadas eller att dö av dödligt våld störst i hemmet och gärningsmannen är nästan alltid någon hon känner, där talar statistiken sitt tydliga spår. Det fruktansvärda mordet på Wilma är en del av den statistiken.