Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk

Gunilla Håkansson: Därför gör Uddevalla rätt som slopar fyrverkerier

Gunilla Håkansson: Det är dags att testa ljusshow istället

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det blir inget stort, magnifikt fyrverkeri vid nyår, i alla fall inget som Uddevalla kommun arrangerar. Istället blir det ett mer miljövänligt och modernare firande med ljusshow - om det blir något alls. Risken är ju dessvärre överhängande att pandemin fortfarande håller oss i sitt grepp.

Han konstaterade att en halvtidstjänst gick upp i rök under den kvarten fyrverkeriet höll på, så dyrt var det.

I Kalmar har kommunen aldrig lagt pengar på fyrverkerier. Det var i stället Bohusläningens motsvarighet Barometern som arrangerade nyårsfyrverkerierna under många år. De började 1991, då tidningen fyllde 150 år. Jag jobbade på den tiden på konkurrenten Östran och jag minns hur belåten min chef, chefredaktören Jan G Andersson var för att vi som tidning inte var inblandade i raketuppskjutandet. Han konstaterade att en halvtidstjänst gick upp i rök under den kvarten fyrverkeriet höll på, så dyrt var det. Och det är svårt att backa när man infört en populär tradition. Barometern höll ut till 2018. Debatten blev mycket riktigt livlig när showen drogs in.

LÄS MER: Beslutet: fyrverkerier ersätts av ljusshow

I år är det Uddevallas tur att av dra in det stora fyrverkeriet, som här är finansierat av skattebetalarna. Argumenten emot fyrverkerier är många. Det är dyrt, det skrämmer slag på både hundar, katter och vilda djur och det är inte snällt mot miljön..

I kommunens utredning från 2018 av nyårsfirandet jämför man mycket med Bodens kommun som gick från fyrverkerier till lasershow. Och konstaterar att många av argumenten mot fyrverkerier i allmänhet ovan faktiskt kan användas för ett gemensamt fyrverkeri. Tas det gemensamma bort köper många människor i staden egna pjäser i större omfattning, med mer okontrollerat avfyrande som följd - något man erfor i Boden. Har man ett stort gemensamt vet husdjursägare när det börjar smälla och kan vidta åtgärder. I Boden blev dessutom lasershowen dyrare än fyrverkerierna. Därför körde man på som vanligt i Uddevalla förra året.

Varför ska kommunen syssla med något som ger bad will i stället för goodwill?

Men i planerna för årets firande har man satt budgeten lägre för firandet, trots att man satsar på laser – det får kosta totalt 75 000 kronor , vilket är 30 000 kronor mindre än 2019. Destination Uddevalla har fått uppdraget att arrangera firandet. Utredning konstaterar att många blir provocerade av att man bokstavligt talat "bränner upp pengarna" och det har inkommit många medborgarförslag om lasershow i stället för fyrverkerier. Och det är kanske det starkaste argumentet. Varför ska kommunen syssla med något som ger bad will i stället för goodwill? Det är dags att testa något annat. Fyrverkerier ligger helt enkelt inte i tiden.