Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson: Den oemotståndliga trängseln

I Strömstad har man lyckats hålla smittspridningen på låg nivå.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det börjar bli trångt i Bohuslän och det märks på covid 19-siffrorna. Smittan ökar just nu snabbt längst Bohuskusten vilket man kan se i till exempel Smögen. Samtidigt vårdar Strömstads kommun fortfarande ömt sin bottenplacering.

Det larmas från allmänheten om trängsel i butiker och krogar och Länsstyrelsen i Västra Götaland har i en rapport konstaterat att "Svenskarna börjar uppenbarligen tröttna lite grann på att leva efter coronaregler." Samtidigt vädjar Folkhälsomyndigheten om att alla som kan jobba hemma ska fortsätta att göra det i höst - för krisen är inte över.

Det är inte svårt att följa turisternas tankegångar. Dödssiffrorna går stadigt ned. Nästan alla semestrar i Sverige, till exempel på Västkusten och tänker "Nu är det semester, nu är det fest, nu orkar jag inte tänka mer på corona". Många blir övermodiga och glömmer helt bort att hålla avstånd både i butiker men inte minst på restauranger - där vinet går in går vettet ut.

Ändå har man i Strömstad lyckas man hålla kurvan platt, även om man olyckligtvis fått in smitta på ett boende, i skrivande stund gäller det en i personalen och smittspårning pågår, men det är faktiskt första gången man har behövt göra en sådan i kommunen.

Att vaksamheten är så hög och smittspridningen så låg i Strömstad beror på ett fantastiskt arbete från kommunen, både generellt och inom vården, men också för att alla typer av näringsidkare har hjälpt till. En smittspridning i Strömstad skulle inte bara äventyra hälsan hos befolkningen. Staden är ju som bekant helt beroende av shopping- och turistbesöken från våra norska grannar och en smittspridning i staden skulle utradera hoppet om en öppning av norska gränsen i sommar.

Staden kämpar för att inte bli i hopbuntad i en klump med hela jätteregionen Västra Götaland och man vill få den norska regeringen att förstå att Strömstad har mycket lite att göra med vad som händer i Göteborg eller för all del Mariestad som också utmärker sig med höga tal smittade per capita. Men skulle det bli en ökad smittspridning i Strömstad skulle argumenten för en mer lokal öppning av gränsen platt falla till marken.

Ju närmare man kommer gränsen, ju större ekonomisk katastrof utgör smittspridningen. Har man några fler mil dit kan det så klart vara frestande att dra in de några av de där kronorna man missade i början av sommaren och blunda lite för en tillfällig trängsel. Eller hinner man helt enkelt inte hålla koll på alla. Ansvaret vilar fortsatt tungt på den enskilde.