Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunilla Håkansson, chefredaktör

Den perfekta julklappen blev liggande några år

Gunilla Håkansson: Utdelningen blir rena julklappskaoset

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Jag gillar julklappar. Att få och men framförallt att köpa dem. För jag ska villigt erkänna att jag inte är den beundransvärda typ som pysslar och tillverkar julklappar till alla och envar. Men jag börjar tänka på gåvorna redan i augusti. Jag har faktiskt någon enstaka gång fyndat årets första klapp i januari. Något helt perfekt som den tilltänkta mottagaren kommer bli lycklig över! Det har ju också hänt att jag hittat det där perfekta paketet flera år senare, gömd på något klurigt ställe.

I år blir det färre julklappar än någonsin för min del, mest på grund av logistiska skäl. Det blir för krångligt att förse alla och envar med julklappar helt enkelt, eftersom jag och min sambo åker för att hälsa på min son och hans sambo i Toronto. Resten av familjen firar i Kalmar, min barndomsstad. Och jag kan ana att min släkt där drar en lättnadens suck, det är mest jag som envisas med julklappar till alla. Och då tar julklappsutdelningen sina modiga timmar, rena julklappskaoset.

Nuförtiden är det inte bara folk i vuxen ålder som känner sig mätta på prylar. En vän till mig berättade hur hennes systerdotter som är fyra år överöses med julklappar och födelsedagspresenter. Inte konstigt alls, hon är det enda barnet i den släkten just nu. Men lilla hjärtat fick sätta stopp mitt i julklappsutdelningen.

– Nu orkar jag inte öppna fler paket! Nu får jag spara resten till i morgon.

Samtidigt som vissa nästan kvävs av julklappshysterin så finns det andra som inte har råd att ge eller kommer att få en enda julklapp. Så jag får ta ut mitt behov av att hitta den perfekta presenten på annat sätt. En perfekt julklapp kan ju till exempel vara en gåva till någon som förmedlar denna till någon som verkligen behöver den. Lions i Uddevalla hade det finurliga arrangemanget Gåvogranen, där givaren tar en önskelapp och uppfyller ett barns önskan genom att köpa det barnet önskat sig. På Strömstad Spa samlade man in julklappar till vuxna. De båda insamlingarna har stängt för i år, men varför inte ge en gåva till Giving people som förmedlar pengar till julgåvor till barn i Sverige eller Unicef som hjälper barn världen över med det de behöver mest. Det kanske ändå är den mest perfekta julklappen?

Jag önskar er alla läsare en riktigt God Jul – med eller utan julklappar!