Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör Bild: Matilda Spetz
Gunilla Håkansson, chefredaktör Bild: Matilda Spetz

Gunilla Håkansson: Det här vill jag behålla efter pandemin

Det finns ändå en del saker som man gärna vill behålla in i 2021 och framtiden, även efter att svenskarna blivit vaccinerade. Låta all vårdpersonal slippa ta i hand, till exempel.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen advent, och bara lite drygt en månad kvar av det sällsynt sorgliga året 2020. Framförallt den stora sorgen när människor gått bort i pandemin, men också sorgen över att förlora ett jobb och stor osäkerhet kring framtiden har präglat året.

Men det finns ändå små ljusglimtar och saker vi kan lära oss av den förhatliga pandemin.

En sak som till exempel varit bra är att nästan alla har fått styr på sina digitala möten och numera proffsigt kan ansluta och delta. Detta borde vara det normala för rutinmöten, för att spara tid och minska utsläpp och bara när det verkligen behövs ska man tillryggalägga mil bakom sig för att delta i ett möte på plats.

Många äldre och andra isolerade som har varit lite osäkra på sina datorer och mobiler har också lärt sig massor under denna tid. Statistik visar att även äldre lärt sig logga in på 1177, shoppa digitalt och hålla kontakt med sina anhöriga via länk. Den digitala utvecklingen fick en skjuts framåt i en grupp som har så mycket att vinna på att våga vara mer digitala.

Något annat vi lärt oss under detta år är att vi inte måste resa runt halva jordklotet för att kunna njuta av en semester. Hemester kommer säkert fortsätta att vara stort i upptäckarglädjens och miljöns namn även i framtiden. Jag och in sambo hade redan innan pandemin bröt ut bestämt oss för att hålla oss i Bohuslän under sommaren, eftersom vi var nyinflyttade och nyfikna på vårt närområde. Och vi hann verkligen inte med mer än en bråkdel av allt vi ville se. Så tror jag fler med oss känner, så jag skulle vilja se mer satsning på turism, gärna på närturism.

Att ta i hand när man hälsar är också ganska onödigt. Det är andra gången vi vant oss av med denna ohygieniska ritual, åtminstone på mitt tidigare jobb i Malmö slutade vi att ta i hand även under svininfluensan, men gick sedan tillbaka till handhälsningar. Låt oss i alla fall enas om att sluta ta sjukvårdspersonal i hand för all tid framöver!

Även att hålla avstånd i mataffärer och i apotek tycker jag vi gott kan fortsätta med. Dit måste alla gå, och vi kan värna riskgrupper som kan bli sjuka av allehanda virus och bakterier även när just denna coronaepidemi är över. Det är skillnad på att gå på konsert, gå ut och dansa eller gå på bio och liknande. Det är ju saker man kan undvika om man vet med sig att man är skör.

Vad skulle du skulle vilje behålla när vaccinet nått Sveriges befolkning?