Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gunilla Håkansson Bild: Henrik Lundbjörk
Gunilla Håkansson Bild: Henrik Lundbjörk

Fem saker jag kan göra för att förbättra världen - och du!

Gunilla Håkansson: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, slitet men så sant.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det har varit en vår i kaosets tecken i Uddevalla. Politiker som inte kan samarbeta – partierna har varit så långt ifrån borgfred man kan komma. Corona. Dessutom utredningen av ett fruktansvärt mord på en av stadens flickor, så grymt att det inte går att greppa.

Katarina Wennstam (journalist och författare med inriktning på sexuellt våld mot kvinnor) skriver i ett inlägg på Instagram efter den fällande domen mot pojkvännen bland annat så här: "Det finns en särskild plats i himlen för dig Wilma och för alla dina medsystrar som dödats av en man. (...) Fortfarande på tjugohundratalet är det farligaste en kvinna eller flicka kan göra att försöka lämna en våldsam och kontrollerande man"

Lyfter vi blicken och tittar ut över världen har vi oro och kaos även där. Polisvåldet mot svarta män i USA väcker avsky världen över demonstrationer och protester sprider sig och urartar ibland med vandalism och förstörelser och mer våld i sina spår.

Så vad ska man göra? Kan man ens göra något? Jo, påstår jag, det går att göra en hel del. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, slitet men så sant. En del blir hjältar på kuppen, som "mannen i vitt", Murphy Alex, som ingrep under kravallerna i Göteborg och uppmanade vandalerna att sluta slå sönder skyltfönster med orden (fritt citerat): – Jag vet att du är arg på polisen, men det är ingen polis därinne. Det där stället drivs av en vanlig människa som din mamma och pappa.

Han lyckades driva en hel flock uppretade vandaler på flykt, utan att ifrågasätta deras ilska – bara mot vad de riktade den. Jag önskar jag kunde säga att jag hade vågat göra likadant. Men det finns saker jag kan göra för att göra världen bättre också! Du också. Låt mig lista fem enkla saker:

1. Alltid knacka på, ringa polis, anmäla om du misstänker att någon far illa. Vare sig det är ett barn, en vuxen människa eller ett djur. Lägg dig i! Det kan rädda liv.

2. Hålla avstånd i till exempel butiker under pågående pandemi. Många, särskilt de som är lite äldre eller de som har en underliggande sjukdom, uppskattar detta! Tro mig!

3. Tänk på någon som kanske är ensam, ledsen och rädd. Ring det där samtalet!

4. Visa respekt för alla. Alla! Alltid! Le mot alla människor du inte känner. (Och dem du känner).

5. Fira midsommar och semester med förnuft. Jättefester är kanske ett dumt val just nu? Särskilt med alkoholhaltiga drycker inblandade – risken att någon råkar bli superspridare är stor.

Glad midsommar önskar jag och hela redaktionen!