Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk

Gunilla Håkansson: Ge fler timanställda vikariat och minska smittan

Gunilla Håkansson: Ingen av oss vill att sjuka medarbetare tar hand om våra äldre

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Ännu är inte pandemin över. Tvärtom har den som bekant tagit fart i Bohuslän och särskilt i turistmagneterna Lysekil, Grebbestad och på Smögen under den tropiskt varma augusti.

Smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé har med anledning av detta skickat brev till all omsorgspersonal i Fyrbodal eftersom hon är orolig att en andra våg skulle kunna drabba äldrevården, med den egentligen självklara uppmaningen att vara extra försiktig om man jobbar med äldre.

Men det är lättare sagt än gjort. Statistiken säger att det är unga vuxna i åldrarna 20-39 år som i dag driver smittspridningen. Många som jobbar som timanställda inom omsorgen är i detta ålderspann.

Det har uppstått en ond spiral. Fler ordinarie än normalt håller sig hemma eftersom rekommendationen är att all personal ska sjukskriva sig vid minsta symptom för att skydda de boende. Extra många timvikarier kallas därför in. Timvikarier får inte sjukpenning om de tackar nej till ett jobbpass, så misstanken är att många timvikarier känner sig tvingade att jobba, trots lindriga symptom, helt enkelt för att få ekonomin att gå ihop och kunna betala sina räkningar vid månadens slut. Detta är ett stort problem, det är både smittskyddsläkare, fackförbund, omsorgschef och socialchef överens om. Jag håller med.

Timvikarier omfattas heller inte lika naturligt av utbildningsinsatser, som repetition av basala hygienrutiner till exempel, som kanske är enskilt viktigaste punktinsatsen för att höja standarden på omsorgen om äldre och sköra i en pandemi.

Inför hösten är man bättre rustad på vissa sätt. Till en början saknades skyddsutrustning, men detta ska vara åtgärdat nu. Man kan smittspåra själva eftersom det finns tillgång till egentester och framförallt erfarenhet och bättre rutiner för att hantera smittan.

Men hur man ska lösa problemet med den ekonomiskt utsatta gruppen av timvikarier vet man inte riktigt. Annette Frisk, ordförande på fackförbundet Kommunal i Uddevalla förespråkar att ge de timanställda vikariat i stället, så att de kan sjukskriva sig och få sjukpenning precis som den ordinarie personalen.

I en redan ansträngd budget kan det så klart kännas motigt för avdelningscheferna, men frågan är vad alternativet är? Ingen av oss vill att sjuka medarbetare tar hand om våra äldre och vi vill heller inte att människor slås ut ekonomiskt för att de måste tacka nej till jobb.

Låt detta bli ett prioriterat område så att pengar till fler vikariat för de som är timanställda kan skjutas till omedelbart.