Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Thomas Bennelind
Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Thomas Bennelind

Gunilla Håkansson: Godbitarna vi tar med oss in i 2021

Allt var inte värdelöst med året som gått - vissa saker borde vi verkligen ta med oss in i 2021 tycker chefredaktören Gunilla Håkansson.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Året 2020 går till historien som ett av de värsta någonsin. Och anledningen stavas naturligtvis corona. Självklart kommer sorgen över alla som miste livet i pandemin följa oss så länge vi kan minnas. Men visst fanns det också ljus i mörkret, och det tydligaste var kanske hur många av oss hittade kreativa lösningar mitt i krisen.

I Strömstad fick en kemilärare den väldigt smarta idén att eleverna skulle tillverka handsprit till kommunen när bristen vare som störst, och det startades Facebookgrupper över hela landet för att hjälpa dem som inte kunde ta sig ut. Vi som höll oss friska träffades utomhus och grillade korv tillsammans i stället för att trängs ihop oss inomhus. Handlare kom till kunderna istället för tvärtom för att minska smittan.

Och nu när vi gått in i det nya, betydligt mer lovande 2021 så finns det ju en del som man ändå vill ta med sig från det just svunna året. Här kommer min lista över det som var bra med året och som vi borde behålla:

1. Stanna hemma när du är sjuk. 2. Och tvätta händerna ofta! Även om covid-19 skulle försvinna med vaccinet så är inte andra influensor eller förkylningar något vi bör dela med andra.

3. Fundera på om det där mötet är värt att köra bil eller flyga till. Funkar det inte lika bra med ett digitalt möte?

4. Semestra på närmare håll. Visst är det spännande att uppleva andra länder och kulturer, men missa inte allt fantastiskt som finns på hemmaplan. Koldioxidutsläppen minskade under 2020 mycket på grund av minskat resande både i vardagen och när det gäller hur vi semestrat och det hade ju varit fantastiskt om vi kan ta med något av det beteendet in i det nya, förhoppningsvis friare framtiden. Kanske man kan växla och byta varannan utlandssemester mot en upptäcktsresa i närområdet - varför inte på cykel?

5. Tänk på de som är ensamma. Även ett helt vanligt år, utan en härjande pandemi är det många som känner sig ensamma. Det hade ju varit fantastiskt om vi som privatpersoner kunde fortsätta att fråga om grannen behöver hjälp eller kanske sällskap även efter pandemin.

Jag tror att 2021 kommer bli ett fantastiskt år, men hur bra beror så klart på oss. Tillsammans bygger vi det nya året. Och för att parafrasera Idas sommarvisa - du ska inte tro det blir ett gott nytt år ifall inte nån sätter fart och gör lite påhittiga, kreativa och snälla saker!