Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunilla Håkansson, chefredaktör. Bild: Edvin Bergström

Gunilla Håkansson: Satsa rejält på Ronden!

Det verkar vara ett litet steg, men ett steg i så helt fel riktning.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Att lägga ner Ronden 6, som tar patienter gratis från Strömstad via Tanum, Håby, Torp och Uddevalla till Näl, sparar väldigt lite pengar åt regionen. Samma sak med Ronden 8 som sträcker sig mellan Åmål via bland annat Uddevalla, Ljungskile och vidare till Sahlgrenska i Göteborg.

Ronden är ett mycket kostnadseffektivt sätt att ta patienter till sjukhuset och är som sagt gratis för både patienten och dess ledsagare. En taxiresa är förstås mycket dyrare för regionen och inte ett dugg klimatsmart. Att resa med taxi kostar dessutom 80 kronor för patienten i egenavgift. Inga stora pengar om man jämför med vad resan verkligen kostar förstås.

Det går också bra att åka med ronden även om man inte är patient, utan kanske bara vill åka och hälsa på någon som ligger på sjukhuset, eller hoppa av någon helt annanstans. Det kostar som en vanlig biljett, men bokade sjukresor får företräde. Anledningen att man ändå funderar på att lägga ner linjen är att få utnyttjar den, enligt statistiken.

Men flera som använder Ronden har larmat om att bokningssystemet inte funkar som det ska, och att man fått veta att Ronden är fullbokad, när den i själva verket inte alls är det.

Detta skulle ändå inte göra någon större skillnad menar utredaren och servicechefen Lena Martinsson som Strömstads Tidning pratade med för några veckor sedan. Tänk om det verkliga problemet är att inte tillräckligt många känner till denna utmärkta servicelinje. Och hur många känner till att det är gratis för dig som behöver en sjukresa? Även om 80 kronor är billigt för en taxiresa så kan det ändå göra stor skillnad i tunna plånböcker.

Kanske man i stället för att lägga ner linjen och spara 20 miljoner kronor (som man sedan i stället får lägga på dyrare taxiresor för patienter som behöver resa) borde satsa en del av den summan på en kampanj, för att göra Ronden mer känt?

Med en rejäl kampanj så kanske fler skulle få upp ögonen. Jag börjar så smått här! Jag tror faktiskt att många tycker det är skönt att slippa köra själva och ändå kunna åka direkt, inte minst vintertid, oavsett vad de har för ärenden på Näl eller kanske bara vill åka direkt till Uddevalla eller Trollhättan alternativt Sahlgrenska eller någon av de hållplatser Ronden passerar – även om man inte har rätt till sjukresa.