Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Bild: Henrik Lundbjörk, Andreas Carlsson

Gunilla Håkansson: Hummerhotell - så fantastiskt kreativt!

Haven är lätta att glömma bort i klimatdebatten - vi ser ju inte bottnarna och livet som utarmas om vi inte är dykare.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Jag blev så glad när jag läste om Lars-Olof Axelssons fantastiska hummerhotell i Byfjorden. Först tänkte jag att det kanske handlade om ett nybyggt hotell för människor; för mig och mina likasinnade som älskar humrar. Jag såg framför mig att jag skulle kunna boka in mig där för att vara med och fiska det svarta guldet och sedan smaska i mig delikatesserna på kvällarna.

Men nej. Det är enklare än så. Det är hotell för humrar, precis dom de där bihotellen för bin. Fast en del torskar har också visat sig uppskatta de fina hotellhålorna i Byfjorden, så pass att de slåss om de största och finaste håligheterna, där de sedan står och glor ut över Byfjordens botten. Från början hade Lars-Olof Axelsson tänkt att bygga hålorna av vanliga stenar, men när han fick syn på cementelement som passade satsade han på dem i stället

Haven är lätta att glömma bort i klimatdebatten - vi ser ju inte bottnarna och livet som utarmas om vi inte är dykare. Jag tycker det är fantastiskt kreativt att göra konstgjorda rev för att gynna den biologiska mångfalden och på så sätt bromsa den negativa utvecklingen. Det tycker Sveriges lantbruksuniversitet också, som följer verksamheten på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, som också skjuter till pengar till pilotprojektet. Och projektet går bra, så bra så att hotellet nu ska byggas ut rejält.

Konjunkturen har ju som bekant störtdykt och pandemin ser inte ut att släppa sitt grepp om världen. Arbetslöshetssiffrorna sticker i väg uppåt, och ligger nu på runt tio procent i Uddevalla. Då behövs den här typen av kreativitet, där man kan tänka i helt nya banor, och testa helt nya saker, gärna i ganska liten skala.

Visst ger det jobb och en tids trygghet när en jätteaktör slår sig ner på en ort. Men även de största företagen kan få problem eller vilja flytta verksamheten till en annan ort, eller rent av ett annat land. Då faller arbetsmarknaden med dunder och brak och har de hunnit bli tillräckligt stora förlamar de då hela orten.

Det är de kreativa småföretagarna som håller staden och bygden levande och attraktiv för både inflyttare och besökare, så som småbutiker, konsthantverkare, mikrobryggare, restauranger med en egen idé - och hummerhotellbyggare.

Precis som naturens biologiska mångfald behövs, så mår en stad och en bygd bra av en myllrande mångfald, där små företag kan få blomma.