Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: freestocks.org
Bild: freestocks.org

Gunilla Håkansson: Hur blir julen för de som är isolerade?

Även om julen blir annorlunda detta märkliga år 2020, så kommer den bli helt uthärdlig för de flesta av oss. Genom Bohusläningen kan du skicka en hälsning via papperstidningen till någon som sitter ensam. Vill du kan du samtidigt stödja föreningen Suicide Zero.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Annorlunda. Det är väl vad de flesta kommer att kunna enas om att kalla julen 2020. Mina jular brukar innebära en ganska stor samling människor, där mina vuxna barn med respektive, sambo och även exman i bästa "Tomten är far till alla barnen-anda samlas. Dessutom mina föräldrar, syskon, syskonbarn med respektive och i år hade det blivit en sådan där extra tindrande jul eftersom en ny liten systerdotterson vid namn Ludvig, sju månader, skulle ha blivit julens strålande mittpunkt. Så kommer det verkligen inte att bli. Ludvig får tindra med sin närmaste familj. Istället firar jag med den ena av mina söner och hans sambo. Om alla är friska så klart. Annars blir det till att fira helt solokvist, eftersom min sambo jobbar julhelgen på ett LSS-boende i Uddevalla.

Men även om det skulle bli så att jag får fira själv är det inte särskilt synd om mig. Hela våren och hösten har jag kunnat träffa mina kära arbetskamrater, om inte på arbetsplatsen, så i digitala möten. Jag har en sambo som kommer hem mest varenda dag om han inte jobbar natt. Och eftersom jag inte tillhör någon riskgrupp så kan jag röra mig förhållandevis fritt, så länge jag håller avstånd till andra.

Alla känner vi någon som haft ett riktigt trist och sorgligt 2020. Äldre och riskgrupper som inte kunnat träffa andra på många, långa månader. Och julen kommer kanske mest bli en ledsam påminnelse om att hålla fortsatt avstånd för dessa isolerade. Det är inte konstigt att den psykiska ohälsan ökar.

Redan förra året bjöd Bohusläningen in företagare som kunde skicka julhälsningar till sina kunder och samtidigt stödja föreningen Suicide Zero, som arbetar för ett Sverige utan självmord. Den möjligheten finns också i år. En nyhet är att även du som privatperson kan skicka din hälsning via tidningen till någon du vill göra lite extra glad i jul. Själva hälsningen som trycks i papperstidningen i juldagarna bjuder Bohusläningen på, men vill du bidra till Suicide Zeros fantastiska arbete så swishar du dem valfri summa direkt till nummer 90 03 989 Skriv: ”Jul BN” i meddelandet. Självklart kan du bidra även om du inte vill hälsa till någon. Om du vill skicka en julhälsning via tidningen så går du in på: https://hej.bohuslaningen.se/julhalsning/

Sista dagen att skicka in din julhälsning är den 13 december!

Jag hoppas att din julhälsning kommer att göra skillnad.

.